Nastavlja se provedba projekta CASCADE kojem je cilj zaštita ušća Neretve od štetnih utjecaja

294

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije održana je radionica na temu osmišljavanja potencijalnih mjera za ublažavanje štetnih utjecaja na pilot području ušća Neretve. Nakon prezentacije projektnih aktivnosti i rezultata mjerenja razmijenila su se mišljenja i ideje sa sudionicima radionice o najučinkovitijim mjerama za ublažavanje štetnih utjecaja.

CASCADE je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Cilj projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj. Pilot područje projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je ušće rijeke Neretve, a među primarnim aktivnostima Dubrovačko-neretvanske županije je opremanje županijskog broda u svrhu sprječavanja rizika od onečišćenja na moru.
Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama će se procijeniti i zaštiti obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.
Partneri projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Grad Nin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Istarska županija i talijanski Regione Puglia, Euro-Mediterranean Center on Climate Change foundation, Environmental protection agency of Friuli Venezia Giulia, University of Venice, University of Bologna Alma mater studorium, Regional agency for prevention, environment and energy in Emilia Romagna, Delta 2000 Consortium, University of Salento, University of Molise, Marche Region, Management Consortium of Torre Guaceto, Regione Molise and Marine protected areas Torre del Cerrano. Trajanje projekta je od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine. Ukupni budžet projekta CASCADE je 5.817.547,00 eura, a udio Dubrovačko-neretvanske županije je 248.000,00 eura.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *