NEKAD DAVNO U GRADU: Nitko nije smio graditi prije nego bi komisija izašla na lice mjesta

1111

Vrlo je malo srednjovjekovnih gradova u Europi, u kojima se tako rano pazilo na pravilni i estetski izgled grada, kao što je to bio slučaj u Dubrovniku. Radi što veće učinkovitosti, Dubrovčani su rano uveli kontrolu nad gradnjama i izdavanjem građevinskih dozvola.

Nitko nije smio u gradu započeti neku gradnju prije nego što bi komisija sastavljena od knez, dva malovijećnika, općinskog inžinjera i općinskog protomajstora izišla na lice mjesta, da ustanovi crtu dokle se smije graditi. Za sve važnije javne zgrade nije bio dovoljan nacrt, već je graditelj morao izraditi i model, a ponekad, nakon odobrenja modela, morao je izraditi i njegov duplikat, koji bi se pohranio u Notarijatu. Sve važne utvrde Dubrovnika građene su prema izrađenim modelima.

Izrada modela cijeloga grada, bila je teža i kompliciranija, pa se ona prvi put spominje 1522. g. Taj model trebao je izraditi inženjer Vicenco iz Cremone. Taj je ugovor razvrgnut, te se na idući pokušaj trebalo čekati devet godina. Na današnji dan, 19. rujna 1531. godine, određena su trojica vlastele, koji su trebali s inženjerom Jurjem dalmatincem izraditi model grada i gradskih mostova. Nije nam poznato je li taj model izrađen.

O modelima grada govori se opet nakon velikog potresa 1667. godine, kada je poznati rodoljub Stjepan Gradić vodeći u Rimu akciju za obnovu Dubrovnika tražio da mu se pošalje model grada. Izrađenim modelom Gradić nije bio zadovoljan, te uz upute traži da mu se pošalje novi model. Među Gradićevom ostavštinom nalazi se i skica s uputstvima za izradu fortifikacija od Pila do Ilijine glavice, donosi Gradoplov.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *