NEPOZNAT UZROK ONEČIŠĆENJA “Najvjerojatnije se radi o fekalnoj vodi ili o vodi s nekih klaonica, životinjskog otpada zajedno s fekalijama

223

Redakcija Dubrovnik INsidera doznala je još prošlog tjedna kako se sastaju predstavnici Grada Dubrovnika, općine Ravno,  Zavoda za javno zdravstvo, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Hrvatskih voda i dubrovačkog Vodovoda na izvanrednom sastanku u Vodovodu, a na temu hitnog pronalaženja uzroka nedavnog onečišćenja rijeke Omble. Tako se danas nakon tog sastanka održala i konferencija za novinare, ali ne sa svim sudionicima. Pred novinarima su ostali predstavnici dubrovačkog Vodovoda i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Ponovili su kako u vodovodnoj mreži nema opasnih bakterija, niti ih je ikada bilo. Demantirali su još jednom one koji su pisali o pronađenoj E.coli. ” Želio bih demantirati glasine, svo vrijeme kada voda nije bila za piće, vodoopskrbni sustav bio je uspješno obranjen. Ono što me žalosti je činjenica kako su određeni pojedinci pišući po raznim profilima, portalima, davali izjave po principu “rekla-kazala” i davali neprovjerene informacije činili tako štetu i izazivali bespotrebnu paniku. Žalosno je kako danas pojedinci ako su jednom u životu promijenili žarulju, misle da su električari ili u drugom slučaju da su doktori. Vodovod se nije očitovao zadnjih nekoliko dana jer smo čekali rezultate nalaza, međutim to je procedura koja traje. Mi ne možemo dopustiti ni jedno trenutka da građani Grada Dubrovnika budu ugroženi. Što smo također mogli čuti ovih dana je povezanost Grabovice i Omble, pa ću ponoviti ono što je gradonačelnik rekao, ali davnih je dana Geološki fakultet napravio studiju koja je dokazala da povezanost postoji, međutim ono na što mi sumnjamo kako je ovo onečišćenje stiglo preko granice. Danas smo se susreli sa svim važnim čimbenicima i napravili sve kako bi riješili ovaj problem. Sporna se bušotina nalazi na području općine Ravno. Dogovorili smo se da se ta bušotina zabrtvi, da je nju trebalo ranije zatvoriti-trebalo je, ali se nalazi na teritoriju druge države zajedno s tri druge države.”, rekao je direktor dubrovačkog Vodovoda Lukša Matušić.

Matušić je dodao kako nitko nema pravo dovoditi u pitanje da li je Vodovodu stalo do Omble te dodao kako je i kao gradski vijećnik digao ruku protiv izgradnje HE Ombla.

” Čim je Vodovod primijetio kako se radi o povećanoj potrošnji klora koji čim dođe u vodu vezuje za bakterije i organska onečišćenja, kao što je ovoa puta bio amonijak, odmaj je dodavao dodatni klor, međutim nešto nije bilo u redu. Povećana koncentracija amonijaka nema utjecaja na ljudsko zdravlje, barem ne u toj koncentraciji vode za piće. Odlučili smo reći javnosti kako nije voda za piće iz čiste predostrožnosti jer ne znamo o čemu se radi i što će se dogoditi narednih nekoliko dana. Što se tiče vode koja je uzeta iz mreže, samo u jednom danu, 30.kolovoza bilo je amonijaka iznad MPK, koji također ne ugrožava zdravlje, a drugi su parametri bili ispod dozvoljenih koncentracija. E.coli nije bilo. Radili smo veliku analizu u Zagrebu i imamo rezultate za sve, osim za viruse, nije sve stiglo. Nema aluminija, željeza, pesticida ni teških metala, koji ugrožavaju ljudsko zdravlje. Mi ne znamo izvor onečišćenja, najvjerojatnije se radi o nekakvoj vodi organskog podrijetla ili o fekalnoj vodi ili o vodi nekakvih, na primjer, klaonica, farme pa ima životinjskog otpada zajedno s fekalijama. Na to upućuju napravljene analize, a izvor još uvijek ne znamo. Na današnjem sastanku dogovorili smo međudržavnu suradnju kako bi se dobio registar onečišćivača u Bosni i Hercegovini u dijelu sliva Omble i da se provjeri kakvi su uvjeti u tim potencijalnim zagađivačima. Mi ne želimo nikoga okriviti, ali sve upućuje na takvo nešto.“, rekao je u ime ZZJZ, dr Mato Lakić.

„Na Ivanici imamo porast broja stanovnika, sezonaca koji tamo spavaju, ne možemo reći da su njihove septičke jame, ali ne možemo reći ni da nisu. Radit ćemo analize da vidimo je li izvor onečišćenja Ivanica ili klaonice. Toliko se restorana otvara po Trebinju i okolici, a netko tu stoku negdje hrani. To je sigurno u blizini pa nije isključeno da nam je upravo onečišćenje pristiglo iz nekih takvih objekta. To nije lako utvrditi“, , ne možemo uprijeti prstom, ali tako pretpostavljamo”, nadovezao se Matušić.

Na naše pitanje je li amonijak stigao u izvorište s neke lokacije na kojoj se događao duži proces truljenja, odgovoreno je sljedeće: ” Ovo je svježe onečišćenje, ali možda se događalo i u nekom zatvorenom prostoru. Mi ne možemo sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje.”

Na konferenciji je rečeno kako su sve prijavili nadležnim inspekcijama te kako je riječ o međudržavnoj stvari.

„Čim smo primijetili da gubimo klor u mreži što može biti vrlo opasno, odlučili smo dati obavijest za javnost da voda nije za piće. Ne možemo istog trenutka kada vodu uzorkujemo znati kakva je ona. Prema protokolu kojeg se držimo, dužni smo tako postupiti. Isporučili smo vodu autocisternama koje su uredno dezinficirane te nastavili pojačano dezinficirati vodu. Amonijak smo identificirali u nalazu sirove vode 29. kolovoza, a u mreži 30. kolovoza“, kazala je Čustović te naglasila kako se voda koja dolazi cisternama u vrijeme kada voda nije za piće dolazi iz drugih sustava poput Palate ili Duboke Ljute.”, rekla je Selma Čustović,voditeljica Odjela kontrole kvalitete i sanitarnog nadzora.

 
Postavili smo pitanje i o spornim bušotinama pa smo dobili odgovor Zorana Ćosića, člana Uprave Vodovoda Dubrovnik.

” To su bušotine koje je radio HEP zbog istraživanja za HE Ombla i bušotine koje je radila Općina Ravno, kojima je namjera bila vodoistražni radovi. HEP je radio bušotine koje su mjerile razinu podzemne vode, to su bušotine manjeg profila, dok su ove četiri koje je radila Općina Ravno velikog profila. Bušotina iz 2013/2014. na području Golubovog kamena uzrokovala je tada povećanu zamućenost na izvorištu Ombla. Tad je isto upućeno međudržavnom povjerenstvu zahtjev da se utvrdi o čemu se radi. Oni su to utvrdili, a Općina Ravno nije imala nikakvu dokumentaciju ni dozvolu za te radove, koje su tad obustavili. Danas na sastanku je dogovoreno  da će se sve četiri bušotine zaštititi da se u njih ništa neće moći ubaciti, ali da će se ostaviti Vodovodu mogućnost monitoringa, pregleda tih bušotina, iako su s druge strane granice. Danas je dogovoreno da uputimo prijedlog preko Hrvatskih voda kako bi se onda na cijelom slivu Omble uspostavio sustav monitoringa, gdje bi se onda mogli kontrolirati zagađivači i kontrolirati put vode na cijelom području. Drugi zaključak sa sastanka je da će se  pokrene inicijativa da se na području Ivanice riješi sustav fekalne odvodnje koji sad ne postoji, koji može biti potencijalni zagađivač.”

Interesiralo nas je ukoliko nije stigao nalaz na viruse, kako onda možemo reći građanima kako je voda za piće?

“Eto vidite koliko traje ta procedura. Prema ostalim pokazateljima, voda jest za piće. Dio tih rezultata već imamo i dobro je da ih imamo. Nije preporuka struke da te rezultate damo u javnost upravo zbog toga da ne bi ljudi koji ne razumiju protumačili to na krivi način i izazivali paniku i histeriju. Dubrovački Vodovod, budite bez brige, radi jako puno analiza, stalno se prati” odgovorila je Čustović.

Na novinarski upit koja se voda dijeli u cisternama, voditeljica Odjela kontrole kvalitete i sanitarnog nadzora je odgovorila kako se voda dovozila iz Zatona, Elafita, Župe dubrovačke.

Uz temu pročistača, Ćosić je rekao: “Uređaj koji je tada rađen, rađen je prema tim nalazima, što znači, ako nije bilo teških metala, onda pročistač neće ni raditi tako, da ih eliminira. Moguće je uređaj nadograditi, ali tek kada budu postojale indikacije da postoje teški metali, onda možemo raditi na predostrožnosti.”

 

 

 


 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *