NOVI PROJEKT ČISTOĆE – Pilot projekt „Otpadomjer“

169

Tvrtka Čistoća započela je s pilot projektom prikupljanja miješanog komunalnog otpada sa ciljem mjerenja količine odloženog miješanog komunalnog otpada iz domaćinstva.

Podsjetimo, sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Odluci Grada Dubrovnika, usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada naplaćivat će se prema količini odloženog miješanog komunalnog otpada u spremnike.

Za provedbu pilot projekta odabrano je odlagalište na glavici Babina Kuka, kojem gravitiraju stanovnici ulica Dubravkina, Kliševska, Mostarska i Šibenska.

Na spremnike za miješani komunalni otpad postavljeni su posebni uređaji tzv. otpadomjeri. Ovi uređaji u biti su sustavi za mjerenje i naplatu otpada po odloženoj količini, razvijeni na najsuvremenijim tehnologijama web i mobilnih aplikacija, uz kombinaciju industrijskog hardvera pogodnog za uporabu u najtežim i najgrubljim uvjetima. Otvaraju se pomoću korisničkih kartice te evidentiraju odlaganje otpada svakog pojedinog korisnika. 

Budući otpadomjer mjeri 20 litara odloženog otpada neovisno o težini otpada, iz Čistoće preporučuju korisnicima kako prilikom svakog odlaganja otpada u nj odlažu volumen od 20 litara te  odvajaju otpad koji se može reciklirati, kako bi smanjili količinu otpada koja se odlaže u spremnike s otpadomjerima. 

Ipak, kako je riječ o testnoj fazi, usluga odvoza otpada obračunavat će se kao i do sada, a ne po odloženoj količini miješanog komunalnog otpada u spremnike. 

Na ovaj način Čistoća će imati bolji uvid u količinu odloženog otpada i navikama naših sugrađana, a rezultati koji se dobiju nakon provođenja pilot projekta bit će pokazatelji za daljnji razvoj.

Čistoća je korisnicima, koji su evidentirani u sustavu kao stalni korisnici, dostavila kartice na kućnu adresu. Korisnici koji nisu dobili karticu, istu mogu preuzeti u uredima Čistoće na adresi Dr. Ante Starčevića 9 radnim danom  od 08:00 do 14:00 sati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *