NOVI PROJEKTI NOVE VLASTI: Dom umirovljenika, vrtić Palčica, Montovjerna, Čajkovići…

354

‘Projekti Grada Dubrovnika i njihova realizacija u razdoblju rujan-prosinac 2017. godine’ bila je tema današnje konferencije za medije koja se održala u Maloj vijećnici i na kojoj su govorili gradonačelnik Mato Franković i zamjenice Jelka Tepšić i Orlanda Tokić.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je ovo jedna u nizu konferencija na kojima će obavještavati javnost što i kako rade, s jasnim terminima, a ne pričanjem priča.

– Mogu izraziti zadovoljstvo da ćemo do kraja godine započeti dva iznimno važna projekta vrijednosti 26 milijuna kuna, a to je izgradnja Doma umirovljenika i vrtić Palčica, a u idućoj godini kreće nadogradnja škole Montovjerna. Došli smo na samom početku turističke sezone pa smo neke stvari pokušali poboljšati, kao što su javni nastupi na otvorenom, proslava Nove godine i  slično o čemu će više reći zamjenica Tepšić – objasnio je Franković.

Orlanda Tokić, zadužena za komunalne djelatnosti, osvrnula se na  projekte koje će ubrzo privesti kraju.

– Prvenstveno to je Dom umirovljenika u Gružu. Projekt je napravljen i građevinska dozvola je ishođena, međutim za potrebe gradnje bilo je potrebno naprviti izvedbeni projekt što smo i pokrenuli. U dogovoru sa projektantom Paulićem iz Zagreba pokrenuta je izrada troškovnika, a rok je do 31. srpnja i bit će ispoštovan. Ukupna procjena gradnje je 15 milijuna kuna. Natječajna dokumentacija ima svoj tijek i očekujemo da ćemo gradilište otvoriti krajem ove godine – kazala je Tokić te se nadovezala na drugi projekt vrtića Palčica.

– Što se tiče vrtića Palčica i stanja koje smo zatekli, glavni projekt je bio gotov, a problem je bio nedostajuća suglasnost za promet bez koje se nije mogla izdati dozvola. To je jedan od onih paradoksa gdje Grad Dubrovnik sam sebi mora izdati dozvolu i tu je zapelo između pojedinih odjela. Sve nesuglasnosti su riješene i prije dva dana izdana je dozvola za nadogradnju vrtića Palčica. 

Za treću investiciju, školu Montovjerna, koja je u puno lošijem stanju, Tokić je kazala kako su dijelovi glavnog projekta bili završeni, a projekt struje, vode i zaštite od požara i na radu još nisu bili dostavljeni Upravnom odjelu. Naglasila je kako bi izgradnja mogla započeti polovicom 2018. godine zbog silnih procedura na koje se ne može utjecati.

Zamjenica gradonačelnika zadužena za komunalne djelatnosti objasnila je i četvrti projekt na jednoj od najopasnijih prometnica.

– Projekt Opremanje prometnice u Čajkovićima, gdje je bilo jako puno nesreća opremio bi se sa suvremenom tehnologijom gdje bi se usporavao automobil ukoliko vozi brzo i to pomoću semafora. Velik dio svega ćemo mi prevenirati, ali opet najveći dio je na onome koji vozi i onome koji prelazi, odnosno na opreznosti. Početak gradnje projekta je u studenom, a ukupna vrijednost projekta je između 400 i 500 tisuća kuna.

Kao zadnji projekt koji će sigurno biti realiziran u skorije vrijeme, Tokić je navela Projekt rekonstrukcije parkova na Nuncijati i u Velikom Zatonu. 

-Onaj na Nuncijati stvarno je bio zapušten, boćalište koje nikad nije stavljeno u funkciju, tu su planirane sprave za vježbanje koje su se pokazale jako interesantnima. Također, i u Zatonu su naručene sprave te će sve biti gotovo do početka školske godine.

Dodala je kako što se tiče uređenja igrališta u Mokošici s tribinima, projekta čija je vrijednost 430 tisuća kuna, on bi mogao biti gotov 1. rujna, dok je za izgradnju igrališta uz POS-ove stanove završetak planiran za deseti mjesec.

– To je neka planirana sportsko-dječja infrastruktura koju mi sa sigurnošću možemo obećati da ćemo realizirati – zaključila je Tokić.

Zamjenica Jelka Tepšić govorila je o ponovnom pokretanju projekta ‘Ulicama našeg grada’ na kojem su angažirali pet dubrovačkih klapa na dvije lokacije u povijesnoj jezgri – kod dominikanaca i u voltu prema Peskariji te u Uvali Lapad. Glazbeni program počinje sutra navečer,a izvodit će se od 22.30 do 23.30 sati. 

Tepšić je najavila koncert koji će se održati 4. kolovoza na Stradunu, povodom Dana domovinske zahvalnosti.

-To će biti ‘vrhunac proslave’ Dana domovinske zahvalnosti. Grad Dubrovnik je organizator, ali program će biti realiziran kroz suradnju kulturnih institucija Grada Dubrovnika – Muzeja domovinskog rata, Dubrovačkih ljetnih igara, DSO-a i Kazališta Marina Držića.

Što se tiče programa proslave Nove godine Tepšić je objasnila kako je pokrenut natječaj i podignuta ljestvica više.

–  Želimo da program za doček bude kulminacija Zimskog festivala koji će se održati od 2. prosinca do 6. siječnja. Ciljamo na veliku i afirmiranu regionalnu zvijezdu, jer upravo iz nama susjednih zemalja stiže najviše gostiju u tom razdoblju – kazala jeTepšić  i najavila manifestacije rujanske manifestacije u Mokošici u ljetnikovcu Gučetić.

Tepšić je najavila kako će se odluka o financiranju udžbenika za srednjoškolce koji imaju prebivalište u Dubrovniku naći na sjednici Gradskog vijeća. 

– Sredstva za sufinanciranje osigurat će se rebalansom početkom rujna. To će se raditi odobravanjem sufinanciranja do tisuću kuna samo za one koji imaju račun za knjige tako da apeliram na roditelje da ga čuvaju jer u protivnom neće moći dobiti navedeni iznos potpore – zaključila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *