Novo važno saznanje: Cjepivo protiv gripe štiti protiv ozbiljnih učinaka koronavirusa?

407

Analiza približno 75 tisuća pacijenata oboljelih od covida pokazala je značajno smanjenje rizika od moždanog udara, duboke venske tromboze i sepse, kao i smanjen prijem pacijenata na hitne prijeme i jedinice intenzivne njege kod onih koji su primili cjepivo protiv gripe, piše The Guardian.

Iako cjepivo protiv gripe nije smanjilo broj smrti u studiji, prethodna istraživanja pokazuju da cjepivo može pružiti neku zaštitu protiv koronavirusa jačajući urođeni imunološki sustav – općenitu obranu tijela koja nije usmjerena prema nekom određenom patogenu.

Moguće je i drugo objašnjenje: pacijenti koji su primili cjepivo protiv gripe su u boljem općem zdravstvenom stanju od onih koji nisu.

“Detektirali smo da cjepivo protiv gripe nudi djelomičnu zaštitu protiv ozbiljne bolesti covid-19”, rekao je Devinder Singh, jedan od autora studije i profesor kliničke kirurgije na Sveučilištu u Miamiju.

“Važno je naglasiti da i dalje apsolutno preporučujemo cijepljenje protiv covida-19, cjepivo protiv gripe nikako ne može biti zamjena za cjepivo protiv covida”, dodaje Singh.

IZVOR: poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *