OBITELJ GORINJAC U potrazi za istinom

1148

Ovi dani posebno su teški za one koji se sjećaju. Za one koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, za članove njihovih obitelji. Jedan čovjek je  potrazi za istinom o svom ocu, branitelju Irfanu Gorinjcu. Naime, u Muzeju Domovinskog rata, nema njegovog imena među onima koji su na današnji dan, 06.12.1991. bili na Srđu. Mateo se već godinama raspituje kod očevih suboraca i navodi kako mu je puno pomogao Željko Mirović- Miš.

– Moj otac, Irfan Gorinjac rođen je 09.11.1957. u Bosanskoj Otoci u Bosni i Hercegovini. Od svoje mladosti radio je i živio po Hrvatskoj. Zadnje predratno vrijeme radio je i živio je na Pelješcu odakle se prijavio u Vojnu luku Lora Split i poslan na obuku u Čepikuće -Dubrovnik.Tu počinje njegov ratni put preko Osojnika do Grada pa Župe Dubrovačke .Od 04.12.1991 do 08.12.1991. je sudjelovao u najtežim bitkama u obrani Grada na brdu Srđ u tvrđavi Imperijal. Nadalje je bio u Vojnoj policiji u hotelu Neptun, na Villa Eliti pa je prebačen u komandu Ploče. Borio se i u zaleđu Dubrovnika, na brdima Orah ,Tresibrad pa sve do kraja . Nagrađen je Spomenicom i Medaljom za izuzetnu hrabrost tijekom Domovinskog rata u obrani Dubrovnika. Četrnaest punih godina se borio za status branitelja Srđa i mnogih drugih datuma koji mu nisu priznati. Preminuo je u svojoj rodnoj kući u Bosanskoj Otoci 23.11.2013. od nonhodgkin limfoma,  razočaran i zaboravljen od svih. Šest punih godina obitelj se nastavila boriti za taj status koji dan danas nije priznat, kaže nam Mateo Gorinjac.

– Ovom prilikom želimo se zahvaliti dragom obiteljskom prijatelju Željku Miroviću Mišu na naporu i trudu u rješavanju ovog problema, Ivani Žuveli Kalini na sudjelovanju u istom. Nadamo se da će naš otac, muž i djed uskoro biti uvršten među svoju braću po oružju na spomen Muzej Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal. Hvala od obitelji, dodao je Mateo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *