Od Hrvatske gora jedino Grčka: Potražnja za radnicima buja, a pola radno sposobnih ne radi

395

Hrvatska je u četiri članice EU s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima u odnosu na godinu ranije.

Problem radne snage ubrzano postaje jedno od gorućih pitanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji. U zadnjem prošlogodišnjem kvartalu Hrvatska se svrstala među četiri članice EU s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima nego u istom razdoblju prije godinu dana, pokazuju brojke Eurostata.

Na razini Unije kao i njezine jezgre u kojoj kola valuta euro, stopa slobodnih radnih mjesta porasla je u četvrtom tromjesečju 2018. na 2,3 posto. Usporedbe radi, ta stopa koja pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom, u prethodnom tromjesečju iznosila je 2,1 posto, a u eurozoni 2,2 posto. 

Glavni ograničavajući faktor
Dostupnost radne snage u posljednjih godinu dana nametnula se kao top tema domaćih poslodavaca. Dok se prije nekoliko godina to pitanje tek ovlaš spominjalo, u posljednjim anketama poduzetnika izbilo je na sam vrh. U nedavnom intervjuu Poslovnom dnevniku direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić istaknula je da su njihovi članovi u posljednjoj anketi tu temu podcrtali kao glavni ograničavajući faktor poslovanja u 2018., dok se 2017. prvi put uopće našla na listi. 

Gora jedino Grčka
Osvrćući se na radnu snagu kao nezaobilazno pitanje konkurentnosti domaće ekonomije, guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska specifična u EU po tome što čak 40 posto radno sposobnih građana ne radi. “Po stopi zaposlenosti Hrvatska je druga najgora u Europi iza Grčke, a to znači da svi ostali toliko više moraju raditi da se održi ista razina životnog standarda”, rekao je guverner.

Ključ je u mobilizaciji te populacije, smatra Vujčić, ocjenjujući pozitivnim promjene mirovinskih propisa kojima se produljuje radni vijek. EU i eurozona najviše problema imaju s pronalaženjem radnika u uslužnom sektoru, gdje je stopa slobodnih radnih mjesta 2,6 posto. U industriji i u građevini iznosi 2,1 posto u EU, odnosno 2 posto u eurozoni. U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih mjesta u četvrtom kvartalu pala na 1,4 posto, najnižu razinu u nešto više od godinu dana. Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine imale su u četvrtom tromjesečju Češka, Austrija, Malta i Njemačka.

IZVOR: poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *