Od koronavirusa je umrlo 170 ljudi, 1239 u kritičnom stanju

519

 

Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje priopćilo je u četvrtak da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za preko 1700 slučajeva.

Do kraja dana u srijedu potvrđeno je ukupno 7736 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12.167 suspektnih, priopćilo je povjerenstvo.

Od toga, 1239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei. Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu zemlju, proširio se diljem svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.

Stručno povjerenstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se ponovno u četvrtak kako bi odlučilo o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti javnozdravstvenom opasnošću od međunarodne važnosti.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako ta organizacija “duboko žali” što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlotjednih izvješća ocijenila “umjerenim” umjesto “visokim”. 

Tijekom noći, rastućem broju zrakoplovnih kompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili su se i Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo.

Francuska potvrdila peti slučaj

Francuska je potvrdila svoj peti slučaj zaraze koronavirusom iz Kine, a riječi je o kćeri 80-godišnjaka koji je već hospitaliziran s istom dijagnozom, izjavila je u srijedu ministrica zdravstva te zemlje Agnes Buzyn.

Buzyn je također kazala da iz Francuske u Kinu lete dva zrakoplova – nakon prvoga u srijedu, drugi će poletjeti u četvrtak ili petak – namijenjena evakuaciji francuskih državljana iz kineskog grada Wuhana, epicentra zaraze.

Francuska je u petak prošli tjedan potvrdila prva tri slučaja zaraze koronavirusom u toj zemlji, a ovoga utorka i četvrti.

“Sada imamo pet slučajeva, od kojih su dva pod nadzorom”, kazala je Buzyn na konferenciji za novinare.

24sata.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *