Odražano predstavljanje knjige “Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa”

150

Sinoć je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održano predstavljanje knjige “Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa” koje je organizirano u suradnji Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela – Hrvatske grupe, Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Umjetničke galerije Dubrovnik.

Knjigu su predstavili Žana Matulić Bilač, IIC – Hrvatska grupa, recenzent dr. sc. Denis Vokić, urednica Mirta Pavić te urednica Slađana Latinović uz pozdravni govor Tonka Smokvine, ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik.

Predstavljanje je pratila panel-diskusija na temu Izazovi i mogućnosti primjene protupotresnih mjera u sustav zaštite pokretne baštine u kojoj će sudjelovati dr. sc. Denis Vokić, red. prof. (Sveučilište u Dubrovniku), Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, mr. art Mirta Pavić konzervatorica-restauratorica savjetnica (Muzej suvremene umjetnosti), Slađana Latinović viša konzervatorica-restauratorica (Arheološki muzej u Zagrebu) i Žana Matulić Bilač, konzervatorica-restauratorica savjetnica (HRZ – Restauratorski odjel Split).

Naime, jedna od šest strateških aktivnosti Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „ Starim gradom Dubrovnikom“ jest upravljanje rizicima. 

U cilju ublažavanja potencijalnih rizika i razvoja uspješnog sustava odgovora u slučaju aktivacije rizika, važna je edukacija i spremnost na rizike.  

Stručni vodič poslužit će kao izvor jednostavnih rješenja koja mogu poslužiti u cilju preventivne zaštite pokretne baštine od potresa. Također, navesti će stručnu javnost na širenje svijesti o neposrednim rizicima za muzejsku građu i potrebi preventivnog djelovanja kako bi ona postala znatno sigurnija i otpornija.

O KNJIZI:

Nakon serije potresa koji su u posljednje tri godine pogodili Hrvatsku dvije stručne udruge Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC-Hrvatska grupa i Sekcija konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva čiji je temeljni interes briga o baštini, izdaju recenziranu publikaciju u kojoj autori poglavlja, konzervatori-restauratori, konzervatori i kustosi na jednostavan i razumljiv način opisuju metode i postupke osiguravanja građe u izložbenim prostorima i čuvaonicama prema vrsti materijala i predmeta, uključujući sakralne zbirke te ateljee i zbirke koje se nalaze u memorijalnim stanovima. Vodič sadrži upute i opise predloženih metoda zaštite te je osmišljen kao praktičan priručnik sa smjernicama i mogućim rješenjima osiguravanja građe.

Sadržaj upotpunjuju i oplemenjuju ilustracije Ivana Tudeka, magistra likovne edukacije.

Objavljivanje knjige omogućili su Gradski ured za kulturu i civilno društvo grada Zagreba i sponzori Društvo prijatelja dubrovačke starine, Studio M, NEFC (SAD), The International Trust for Croatian Monuments (Velika Britanija) i Crescat d.o.o.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *