Održan sastanak Vijeća za prevenciju Dubrovačko-neretvanske županije

643

U Dubrovniku je danas održan prvi sastanak novog saziva Vijeća za prevenciju Dubrovačko-neretvanske županije na kojem je zamjenik načelnika Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Miro Bajo iznio polugodišnji presjek stanja sigurnosti na području županije. Stanje sigurnosti je ocjenjeno zadovoljavajućim s čim se složio i predsjednik Vijeća, župan Nikola Dobroslavić.

Stanje mentalnog zdravlja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prema riječima doktorice Irene Primorac Bošnjak iz Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, nije dobro. “Brojka počinitelja nasilja u obitelji se gotovo udvostručila, više je ovisnika o alkoholizmu i drogama, a i ovisnost o kockanju je u porastu” – istaknula je doktorica Primorac Bošnjak. Unatoč nastojanjima svih sastavnica Vijeća za prevenciju, cjelokupna situacija, COVID-19, ali i stanje u Ukrajini uvelike utječu na pojedince te stoga posebno zabrinjavaju izneseni podaci na koje je nužno reagirati.

Jednako tako, s obzirom na povećani broj štetnosti ponašanja kod djece naglašena je važnost projekta Centra za socijalnu skrb „Škola za roditelje“, no vidljiv je i otpor dijela roditelja koji teško prihvaćaju stručne sugestije o odgoju djece. “Preventivni programi koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija su dobri i primjećuje se razlika kod djece koja su prošla kroz te programe” – naglasila je Dragana Grujović iz Centra za socijalnu skrb.

Podatke iz istraživanja o razini stresa, anksioznosti i depresije kod djece i mladih u osnovnim i srednjim školama predstavila je Silva Capurso, savjetnica u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik koja je, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, provela danas predstavljeno istraživanje.

Na sjednici je odlučeno da se nastavlja s preventivnim aktivnostima, a svi sudionici, od Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za javno zdravstvo, Dubrovačke biskupije do Policijske uprave, prijedloge dodatnih aktivnosti dostavit će županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, obitelj i branitelje kako bi se prema njima kreirali novi preventivni programi u borbi protiv štetnih ponašanja, posebice kod djece i mladih.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *