Održane edukativne radionice izrade božićnog nakita u „Rupama“

576

U okviru  programa Dubrovačkog zimskog festivala, u žitnici „Rupe“ održana su stručna vodstva kroz izložbu „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“, te radionice izrade božićnog nakita. 

Učenici srednje Obrtničke i tehničke škole, smjer pomoćni cvjećar, Vlaho Kisić, Kristijan Papac i Mihael Capurso su na radionici održanoj 4. prosinca izrađivali božićne ukrase za bor od raznovrsnih recikliranih materijala. Pri tome su im stručnu pomoć pružale profesorice Amira Ćerimagić i Marina Biočić, asistentice Dolores Busurelo i Nikolina Daničić te preparatorica za tekstil Dubrovačkih muzeja Marija Vraničić.  Kroz stručno vodstvo voditeljice Etnografskog muzeja Barbare Margaretić polaznici su se upoznali s vrstama božićnih ukrasa koji se čuvaju u fundusu zagrebačkog Etnografskog muzeja, te naučili kako se protokom vremena mijenjaju načini proslavljanja Božić, a time i božićni nakit. 

Radionici izrade nakita pridružili su se i polaznici Radionice božićnih pjesama i kolendi pod vodstvom Sanje Dražić i Paole Dražić Zekić koji već tradicionalno posjećuju „Rupe“ i božićne blagdane čestitaju kolendama iz dubrovačkog kraja. Kolendu malih kolendara popratila su i dječica iz dječjeg vrtića Pile 2 sa svojim odgojiteljicama Tanjom Perović i Dalijom Jurković. 

Na drugoj radionici, održanoj 11. prosinca, polaznici iz srednje Obrtničke i tehničke škole su učenicima prvog i drugog razreda produženog boravka OŠ Marina Držić prezentirali način izrade božićnog nakita. Vlaho i Mihael, sa svojim asistenticama i profesoricama, učenicima su pokazali i način izrade snjegovića na kojima će do Božića isklijati pšenica. Učenici i njihove učiteljice Ivana Kašikić, Marija Storelli, Ane Čerjan i Marija Vukušić preuzeli su zadatak zalijevati i paziti snjegoviće.  

Izložbu božićnog nakita posjetilo je i 105 učenika razredne nastave od 1. do 4. razreda OŠ Antuna Masle i PŠ Zaton sa svojim učiteljicama Sonjom Mostahinić, Silvanom Perić, Stankicom Koprivica, Ružicom Bokun, Jelenom Franičević i Vesnom Vlahušić.

Ovogodišnje božićne radionice organizirala je voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić te pozvala sve sugrađane, a posebno djecu da posjete prigodnu izložbu božićnog nakita koja će ostati otvorena do 6. siječnja 2020.


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *