Otočno partnerstvo jednoglasno usvojilo Završni nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije

509

Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije održalo je svoju treću sjednicu, i to online.

Uz predsjednika otočnog partnerstva, ujedno zamjenika župana Joška Cebala i članove radne skupine/otočnog partnerstva, sjednici je nazočio i župan Nikola Dobroslavić te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić.

Nakon utvrđivanja kvoruma te usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice sve prisutne je uvodno pozdravio Župan, Nikola Dobroslavić, istaknuvši mogućnosti koje se pružaju korištenjem 28 milijuna eura alociranih putem ITP za otoke Dubrovačko-neretvanske županije. Predstavnica Regionalne agencije DUNEA Gorana Margaretić prezentirala je završni nacrt Teritorijalne strategije te istaknula integrirani pristup rješavanju razvojnih potreba i potencijala područja. Cilj predmetnog pristupa polučiti će dodatne pozitivne učinke na razvoj samih otoka a koji proizlaze iz povezanih ulaganja u različitim sektorima kao i iz ulaganja koja povezuju više lokacija i nositelja projekata. Povezivanje i suradnja različitih dionika su od posebne važnosti u slučaju otočnog prostora koji je podijeljen na više administrativnih jedinica, što često može biti značajna prepreka u cjelovitom sagledavanju potrebe pojedinog otoka. Također, u svim područjima promicati će se doprinos ulaganja ostvarenju ciljeva digitalne i zelene tranzicije kao horizontalno važnog strateškog cilja.

Završni nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije jednoglasno je usvojen od strane članova otočnog partnerstva te će se, temeljem smjernica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, uputiti u daljnje procedure, a kako bi se ostvarili preduvjeti za korištenje sredstava za otoke iz ITP programa.

Teritorijalna strategija razvoja otoka izrađuje se kao dio Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine i jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Integriranog teritorijalnog programa na području sedam županija Jadranske Hrvatske koje imaju otoke u okviru svog administrativnog područja. Postupak izrade dokumenta koordinira Regionalna agencija DUNEA u suradnji sa Upravom za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *