Otvaranje izložbe Dubrovačkih muzeja “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća”

368

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala u četvrtak, 7. prosinca 2023. godine u 12 sati u Kneževom dvoru bit će otvorena izložba Dubrovačkih muzeja “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“. Izložba je nastala u koautorstvu više kustosice Ljerke Dunatov i kustosa Dina Lokasa, dok grafičko oblikovanje potpisuje Studio m&m, a autori likovnog postava su Željko Ćatić i Ivona Michl.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 280 fotografija i razglednica s motivima brodova nastalih u razdoblju od 1866. do 60-ih godina 20. stoljeća koji su bili u vlasništvu dubrovačkih brodara i drugih brodarskih društava koji su uplovljavali u dubrovački akvatorij. Na njima su prikazani parobrodi velikih poduzeća obalne linijske plovidbe, kao što su Dubrovačka parobrodska plovidba, Austrijski Lloyd, Mađarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo (Ungaro-Croata), Dalmatia te Jadranska plovidba. 

Prvi put predstavit će se građa iz fundusa Pomorskog i Kulturno-povijesnog muzeja, kao i posuđeni predmeti iz privatnih zbirki. Osim rijetkih litografskih, prikazane razglednice uglavnom su izrađivane prema predlošku fotografije i u tehnikama svjetlotiska i bakrotiska. 

Izložba Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“ može se pogledati u Kneževu dvoru do kraja travnja 2024.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *