Otvorena izložba ”70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022.”

198

Sinoć je u palači Sponzi otvorena izložba pod nazivom 70 godina u službi baštine u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, a otvorenju su prisustvovali i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković,  ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik DPDS-a Vedran Kosović, potpredsjednik Toni Kursar, tajnik Maro Kapović te brojni članovi društva i drugi uzvanici.

Izložba ”70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022.” posvećena je Gradu, koji svojim naslijeđem uvijek iznova inspirira i vuče naprijed. Posveta je svim nekadašnjim članovima, na čelu s gosparom Lukšom Beritićem, koji su svoje znanje, vrijeme i ljubav ugradili u temelje Društva te svim sadašnjim članovima – volonterima koji na najbolji način nastavljaju građansku tradiciju rada za dobrobit sveukupne materijalne i nematerijalne baštine, znamenu svoga identiteta.

U svom obraćanju, gradonačelnik Franković pohvalio je predanost DPDS-a obnovi baštine nemjerljive vrijednosti na području cijele nekadašnje Dubrovačke Republike.

Sedamdeset godina Društva, sedamdeset godina uistinu raznih izazova, kako onih prilikom obnove spomeničke baštine, tako i onih dnevnopolitičkih. I jedne i druge je trebalo izdržati i preživjeti. Danas možemo svjedočiti činjenici da se društvo otvorilo za javnost kako bi naši sugrađani mogli vidjeti što je to Društvo, koliko je bitno u povijesti grada, u obnovi spomeničke baštine našega Grada. Da ste prije šest ili sedam godina pitali naše sugrađane, a mi smo ih pitali kroz ankete, o tome tko bi trebao upravljati zidinama, bilo je 50-50. Zašto je tako bilo? Zašto što je percepcija ponekad presudnija od istine i zato što se nije do kraja otvaralo i govorilo o tome koliki je značaj obnove spomeničke baštine kojoj doprinosi Društvo prijatelja dubrovačke starine. Prije početka izložbe, pri susretu s predsjednikom DPDS-a, postavio sam mu pitanje možemo li zamisliti obnovu Soko grada, Kneževih dvora u Slanome, Konavlima, na Lopudu da nije bilo Društva? Kada bi stonski fortifikacijski sustav izgledao ovako kako izgleda danas da nema Društva? Sigurno bi se u nekom trenutku obnova dogodila, ali danas joj ne bi svjedočili da nije Društva. Zato je Društvo iznimno važan segment u očuvanju spomeničke baštine i zato Društvu želim puno sreće i uspjeha u nadolazećim godinama, ne u 70 nego 270 i više godina, jer o `starcu` treba voditi brigu kako bi on i dalje bio njegovan, održavan i kako bi ga spremnog predali novim generacijama koji će ga jednako čuvati, novim predsjednicima, novim članovima koji će s jednakom ljubavlju voditi ovo Društvo brinući o onom osnovnom, a to nije novac – to je obnova spomeničke baštine“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

DPDS je vrijednost koja daleko nadilazi okvire Dubrovnika. Prije 70 godina, u vremenu koje nije bilo sklono građanskim inicijativama, okupili su se naši sugrađani, intelektualci, zaljubljenici u baštinu, ali i mnogi drugi koji su osjećali tu ljubav. To je vrijedno iznimnog divljenja. Rezultati DPDS-a možda su i nadišli prvotne planove utemeljitelja. Društvo prijatelja dubrovačke starine je Ministarstvu uvijek bio partner u obnovi najvrjednijih spomenika, najprije na području Dubrovnika, a potom i šire. Drago mi je da je 2015. taj napor prepoznat Nagradom Vicko Andrić”, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako dubrovačke i stonske zidine te brojne druge znamenitosti na jugu Hrvatske ne bi izgledale kako danas izgledaju da nije bilo DPDS-a.
Da nije bilo DPDS-a bi li Ston i Sokol Grad, Knežev dvor u Pridvorju i Dubrovačkom primorju bili obnovljeni? Po mom dubokom uvjerenju ne bi. Čestitam članovima i svima koji su podupirali Društvo u njihovom radu. Moram ovdje spomenuti kako je prije nekoliko godina na DPDS izvršen jedan udar koji je bio neutemeljen i nepošten, a to je dokazao i Ustavni sud čiju smo presudu sa zadovoljstvom. Mi u Županiji smo uvijek stali uz Društvo i tako ćemo nastaviti. Treba sve propitivati, ali moramo biti korektni prema onima koji rade i ostavljaju rezultate iza sebe”, rekao je župan Dobroslavić.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović rekao je kako se ovom izložbom pokušalo predstaviti na koji način DPDS služi baštini.
Naša plovidba predodređena je na uspjeh iz više razloga. Timun kojega smo preuzeli od gospara Lukše Beritića nikad ne puštamo iz ruke. Naša jedra nikad nisu prepuštena slučaju nego ih uvijek trimamo na najbolji način da bi zaplovili najboljom rutom. Ne okrećemo se kako vjetar puše. I kad nas tuku nevere i kiše ne bojimo se. Naš brod je čvrst. Na ovom mjestu, u ovom škveru je napravljen. Na ovom mjestu je porinut i ispravno usmjeren prije više od 70 godina”, kazao je Kosović.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, neovisna, nevladina, neprofitna građanska udruga osnovana 1952. godine u svrhu čuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine 12. kolovoza 2022. godine navršila je 70 godina postojanja i rada u službi baštine. Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić koji je imao viziju da građani volonteri brinu za svoje spomenike uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savijest dubrovačkoga puka.

Izložba će se moći razgledati do 28. kolovoza, svakim danom od 9 do 21 sat, a ulazak je slobodan.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *