Otvorena izložba Dubravka Kovačevića „Koluri Grada od svetoga Vlaha“

130

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, 5. veljače, otvorena je izložba „Koluri Grada od svetoga Vlaha“ Dubravka Kovačevića, nekadašnjeg festanjula i autora monografije „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“.

Ispred Dubrovačkih knjižnica, izložbu je otvorila knjižničarka Matija Nenadić koja je naglasila kako ono što je ‘najljepše u umjetničkom stvaralaštvu gospara Dubravka’ je ‘još uvijek ona gotovo dječja, dječačka razveseljenost i očaranost konačnim proizvodom’.

Profesor povijesti Teo Trostmann rekao je da je Kovačević večeras izložio neke od svojih najboljih radova.

– Uz vrlo uspješne kolorističke vedute Grada tu su dva stara rada akvarela iz ’93. Danas više ne postoje ljudi koji imaju tako dobru tehniku. Smatram da će se u budućnosti on razviti u također vrsnoga portretistu, ovaj portret fratra dominikanca Mirka ima uz jednu vrsnu realističku notu i izraženu psihološku istančanost. Moram reći da je naš gospar Dubravko oličenje onoga što je naš Grad svetoga Vlaha – jedne skromnosti, ustrajnosti, preciznosti i pameti – objasnio je Trostmann.

Kovačević se osim Knjižnici zahvalio i supruzi Luciji koja mu dava ‘najviše snage’ da može slikati i koja mu pruža’ mir i spokojstvo’. Dodao je kako je uvijek ‘crtao i slikao’ ali nije to nikome pokazivao, međutim dogodilo se da u svojim ‘poznim godinama’ iskoristi priliku i pokaže svima kako on to radi zbog čega je veoma sretan.

Nakon otvorenja uslijedio je i tratamenat kojeg je pripremila autorova supruga Lucija, a izložba ostaje otvorena do 15. veljače u prizemlju Narodne knjižnice.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *