Otvorenje izložbe Držićeva staklena rapsodija

366

Dom Marina Držića i Dubrovačka baština d.o.o. s veseljem Vas pozivaju na otvorenje izložbe polaznika višemjesečne likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle „Držićeva staklena rapsodija“ u srijedu, 14. lipnja 2023., u 2. lađi Lazareta, s početkom u 19. sati.

Izložba će predstaviti oslikane staklene kompozicije koji se sastoje od tri panela na postamentu što se vizualno prožimaju stvarajući jedinstveno umjetničko djelo. Pod vodstvom mentorice radionice Jasmine Runje, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, dvadeset i jedan polaznik je osmislio i razradio vlastitu kompoziciju. Oslikani paneli kombiniraju prozirne i neprozirne dijelove, bliske tehnici vitraja, a sve u cilju stvaranja što uspješnijeg efekta prožimanja i pretapanja tri dijela prikaza u jednu cjelinu. Ovisno o poziciji promatrača i kutu gledanja, dijelovi se različito preklapaju te se slika mijenja, zadobivajući trodimenzionalne kvalitete.

Kustosica Doma Marina Držića Valerija Jurjević u tekstu kataloga izložbe navodi: „Na izloženim radovima polaznika radionice „Držićeva staklena rapsodija“ našli su se razni likovi iz Držićevih djela, ali i sam Marin Držić prikazan u ambijentima u kojima je boravio, u Gradu i Rijeci dubrovačkoj uz koju se vezuje i njegov nadimak Vidra. Likovi su prikazani u renesansnoj odjeći, okruženi karakterističnom dubrovačkom arhitekturom i idiličnom prirodom. Žarke boje oživljuju površinu pojedinih stakala pridajući im stanovitu dubinu, dok u kompoziciji tri stakla prikazi postaju slojeviti i trodimenzionalni te ožive poput Držićevih riječi u ustima glumaca na pozornici.

Izložba Držićeva staklena rapsodija prikazuje ‘izvrsne stvari’ koje u Domu Marina Držića ‘nijesu se dosle činile’. Ona ne svjedoči samo o kreativnosti polaznika likovne radionice, kroz nju se ocrtava duh najvećeg hrvatskog komediografa čije stvaralaštvo i danas inspirira umjetnike raznih profila.“
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *