Otvorenje izložbe Punta della Dogana japanskog arhitekta Tadaa Anda

701

U petak, 16. ožujka 2018. u 19.30 sati u prostorima Galerije Dulčić Masle Pulitika i Atelijera Pulitika otvara se izložba Tadaa Anda / Punta della Dogana u sklopu programa Vikend s Orisom Dubrovnik: Tadao Ando. Izložbu će otvoriti Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Nj. E. Keiji Takiguchi.

Riječ je o nastavku vrijedne suradnje s velikanom japanske i svjetske arhitektonske scene, Tadaom Andom i obilježavanju predanoga rada na monografiji Transcending Oppositions / Tadao Ando’s Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) u izdanju Orisa i Oris Kuće arhitekture.

Posjetitelji će imati iznimnu priliku vidjeti originalne skice Tadaa Anda te arhitektonske nacrte i fotografije fascinantnog projekta transformacije stare zgrade venecijanske carinarnice u muzej suvremene umjetnosti Fondacije Pinault.

Izložba, realizirana u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, ostaje otvorena do 1. travnja 2018. godine.

TADAO ANDO I PUNTA DELLA DOGANA

Obnove Palače Grassi, izložbenog prostora Punta della Dogana i Teatrina Palače Grassi u Veneciji predstavljaju jedno od najznačajnijih arhitektonskih poglavlja u karijeri Tadaa Anda i rezultat su sretnog i plodnog partnerstva s francuskim poduzetnikom i kolekcionarom Françoisom Pinaultom. U kontekstu opće afirmacije koju Ando uživa u međunarodnom arhitektonskom i širem kulturnom kontekstu, ovi projekti posebno ističu sposobnost japanskog arhitekta da uspješno rješava zahtjevne arhitektonske zadatke povezane s  rekonstrukcijom i prenamjenom povijesnih građevina.

Obnova sklopa Punta della Dogana zasigurno je najkvalitetnija i najzanimljivija arhitektonska intervencija u laguni u posljednjih par desetljeća. Ovaj projekt ne samo da je omogućio Veneciji da obogati i, u neku ruku, ažurira svoju muzejsku ponudu, pretvorivši je u jednu od najatraktivnijih svjetskih destinacija za ljubitelje suvremene umjetnosti, već je omogućio gradu i njegovim ne uvijek hrabrim javnim i privatnim institucijama (kao što su konzervatorski zavod, udruge građana…), da prikažu svoj ogromni potencijal. Dokazao je da je njegove samo prividno fosilizirane povijesne prostore moguće osmisliti s potpuno novim i radikalnim idejama i da baš ona vrhunska suvremena arhitektura ima još uvijek – kako je to uvijek i bilo u povijesti ovog jedinstvenog grada – mogućnost da utječe na njegovu rekonfiguraciju.

Projekt  karakteriziraju dvije osnovne ideje. S jedne strane, to je rad na pre-egzistenciji, koju Ando čita prije svega kroz njezine materijalne i konstrukcijske osobine.

S druge strane, intervenira se na šetnici kroz muzejske prostore, koja je u opisanim paralelnim prostorima strukturirana na dva nivoa i kao referentno središte ima jedan potpuno novi ambijent: središnji pravokutni prostor, delimitiran s perfektno poliranim zidovima od armiranog betona i uokviren s dva slobodna stupa, predstavlja jedini prekid originalnog linearnog sustava zidova. Tako se stvara jedan fascinantni materijalni kontrast između starog i novog, to jest između nepravilne teksture izvornih zidova i glatkih površina, pravog obilježja Andova arhitektonskog umijeća, koji odvaja prostore i prohod kroz muzej.

TADAO ANDO

Tadao Ando rođen je 1941. godine. Jedan je od vodećih suvremenih arhitekata koji je na japanskoj i međunarodnoj sceni prisutan još od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Ando izvire iz fascinantne japanske tradicije moderne arhitekture no jednako tako gradi i svoj individualni arhitektonski pristup. Njegov je opus prepoznatljiv po formalno vrlo reduciranom arhitektonskom jeziku. Prirodni fenomeni poput sunca, kiše i vjetra aktivni su agensi njegova arhitektonskog izričaja. Projektirao je mnogobrojne znamenite građevine, uključujući Kuću u nizu u Sumiyoshiju u Osaki 1976. godine za koju je dobio Godišnju nagradu Japanskog instituta arhitekture 1979. godine; Crkvu svjetla u Osaki 1989. godine, Pulitzerovu fondaciju za umjetnost u St. Louisu 2001. godine; Muzej moderne umjetnosti Fort Worth 2002. godine, 21_21 DESIGN SIGHT u Tokiju 2007. godine i Punta della Dogana u Veneciji 2009. godine. Među mnogobrojnim nagradama koje je dobio treba istaknuti: Zlatna medalja za arhitekturu Francuske akademije arhitekture 1989. godine; Nagrada za arhitekturu Pritzker 1995. godine; Zlatna medalja Američkog instituta arhitekata 2002. godine; te Zlatna medalja Union Internationale des Architectes 2005. godine. Tadao Ando počasni je član Američkog instituta arhitekata, Američke akademije za umjetnost i književnosti kao i Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu. Priređene su mu samostalne izložbe u Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku 1991. i u Centre Pompidou u Parizu 1993. Isto tako bio je gost profesor na sveučilištima Yale, Columbia, Harvard i Berkeley. Trenutno je profesor emeritus na Sveučilištu u Tokiju. Godine 2010. dobio je Japanski red kulture.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *