Ovih pet namirnica brzo i učinkovito čiste arterije i poboljšavaju vašu cirkulaciju!

819

Neuravnotežen način života i prehrane može izazvati mnoge bolesti, između ostalog aterosklerozu, bolest perifernih arterija, dijabetes, pretilost i povišen krvni tlak. Ove bolesti samo su neki od uzroka začepljenja arterija što može dovesti do slabe cirkulacije.

Smanjen protok krvi može izazvati neugodne simptome, kao što su: bol, grčevi u mišićima, utrnulost, probavni problemi i osjećaj hladnoće u rukama ili stopalima.

Ovo je pet namirnica korisnih za bolju cirkulaciju i zdravlje krvnih žila.

1. Kajenska paprika

Ima veoma pikantan ukus zahvaljujući kapsaicinu koji pospješuje protok krvi tako što snižava krvni tlak i stimulira oslobađanje dušikov oksida i drugih vazodilatatora, spojeva koji pomažu u širenju krvnih žila.

Vazodilatatori omogućuju da krv teče lakše kroz arterije i vene opuštanjem sitnih mišića koji se nalaze u stijenkama krvnih žila. Istraživanja pokazuju da konzumacija kajenske paprike u prehrani poboljšava cirkulaciju i opće stanje krvnih žila, kao i da smanjuje nakupljanje plaka u arterijama.

Ova pikantna vrsta paprike čest je sastojak mnogih preparata za ublažavanje bolova, jer može potaknuti protok krvi u kritično područje.

2. Nar

Ovaj neobičan i sočan plod sadrži visoke doze polifenolnih antioksidanasa i nitrata koji su moćni vazodilatatori.

Konzumiranje nara u obliku cijeđenog soka ili u prirodnom obliku može poboljšati protok krvi i oksigenaciju mišićnog tkiva. Studija sprovedena na populaciji od 19 fizički aktivnih ljudi pokazala je da je unos 1000 mg ekstrakta nara 30 minuta prije vježbanja značajno pojačao protok krvi, širinu krvnih žila, kao i intenzitet vježbanja.

Druga je studija pokazala da je dnevna konzumacija 500 ml soka nara, tijekom ili prije treninga, smanjila bol, oštećenje i upale mišića.

3. Luk

Odličan je izvor flavonoidnih antioksidanata koji pridonose zdravlju srca. Ovo povrće poboljšava cirkulaciju pomažući širenju krvnih žila pri povećanju protoka krvi.

U 30-dnevnoj studiji rađenoj na uzorku od 23 muškarca, uzimanje 4,3 grama ekstrakta luka svakodnevno je značajno poboljšalo protok krvi i dilataciju arterija nakon obroka.

Luk također ima protuupalna svojstva koja mogu povećati protok krvi te poboljšati zdravlje srca smanjenjem upala u arterijama i venama.

4. Cimet

Začin je koji ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući povećan protok krvi, kao i učinak zagrijavanja. Osim toga, istraživanja pokazuju da cimet može učinkovito smanjiti krvni tlak tako što opušta krvne žile, poboljšava cirkulaciju i održava vaše srce zdravim.

U studiji na 59 osoba s dijabetesom tipa 2, samo 1,2 grama cimeta dnevno smanjuje sistolički krvni tlak u prosjeku za 3,4 mm Hg, u periodu nakon 12 tjedana.

5. Češnjak

Poznat je po blagotvornom utjecaju na cirkulaciju i zdravlje srca. Studije pokazuju da njegovi sumporni spojevi, naročito alicin, pojačavaju opći krvotok i snižavaju krvni tlak, tako što opuštaju krvne žile.

Prehrana bogata češnjakom povezana je s boljom protočnom vazodilatacijom, indikatorom efikasnosti protoka krvi.

U studiji rađenoj na populaciji od 42 osobe s koronarnom arterijskom bolešću, oni koji su konzumirali češnjak dvaput dnevno tijekom tri mjeseca, pojačali su protok krvi kroz arteriju nadlaktice za 50 posto, u usporedbi s placebo grupom.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *