Ovih pet namirnica povećava rizik od srčanih bolesti

615

Ultra procesirana hrana (UPH) postala je dio načina života za mnoge ljude diljem svijeta. Što ne bi bio toliki problem da nije štetna i da joj se ne okreće čak 75 posto ispitanih u istraživanju na ovu temu.

Provela ga je tvrtka Viridian Nutrition i izrazila zabrinutost što troje od pet osoba ne može identificirati UPH prema njegovoj oznaci, čime si zapravo šteti zdravlju.

“Studija koja je obuhvatila više od 100.000 ljudi u Francuskoj povezala je UPH sa značajno većim stopama srčanih bolesti i moždanih udara”, navodi Viridian Nutrition i dodaje:

“Postoje i sve čvršći dokazi o određenim aditivima. Aspartam (umjetno sladilo) sada je klasificiran kao mogući karcinogen od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Zabrinjavajuće je što je i dalje prisutan u prehrambenim proizvodima, posebno gaziranim pićima.”

A osim što toliko ljudi ne zna identificirati UHP, šest od deset čak nije sigurno ni što je ultra procesirana hrana. Također, postoji još više zabune kada je riječ o hrani označenom “zdravom” pa 75 posto ispitanika smatra da je UPH poput voćnih jogurta i druge ultra procesirane opcije idealan obrok za ručak. Nije, i može dovesti do kardiovaskularnih poteškoća.

Uz to, osim voćnih jogurta, štetni UPH uključuje šunku, kruh, voćne napitke i dresinge za salatu. Stoga, savjet je reducirati koliko god je moguće ove namirnice ili ih se potpuno odreći.

N1.hr




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *