Panel rasprava “UMJETNA INTELIGENCIJA U KREATIVNIM I KULTURNIM INDUSTRIJAMA – izazovi, mogućnosti, prijetnje”

214

U sklopu jubilarnih 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku dana 23. studenog 2023.  održano je predavanje profesora docenta na Akademiji likovnih umjetnosti Josipa Mijića na temu Digitalna revolucija u likovnoj umjetnosti: Kako umjetna inteligencija utječe na kreativnost? 

Kroz predavanje istraženi su raznovrsni utjecaji digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije na likovnu umjetnost. Kroz različite vizualne primjere analizirani su algoritmi, strojno učenje i računalno stvaralaštvo koji omogućuju nove kreativne horizonte umjetnicima, dok su istovremeno postavljena pitanja o biti umjetnosti i identitetu umjetnika. 

Može li umjetna inteligencija služiti kao alat umjetnicima? Može li olakšati suradnju između čovjeka i digitalnih medija ili će potpuno promijeniti način na koji se razmišlja o procesu umjetničkog stvaralaštva? 

Posebna pažnja posvećena je i etičkim i estetskim pitanjima ovog digitalnog preobražaja te kako ta interakcija oblikuje budućnost likovne umjetnosti.

 

Nakon toga održana je panel rasprava “UMJETNA INTELIGENCIJA U KREATIVNIM I KULTURNIM INDUSTRIJAMA – izazovi, mogućnosti, prijetnje” na kojoj su uz profesora Mijića sudjelovali i  Dora Derado Giljanović, dr.sc. art hist., Hrvoje Zuanić, magistar dizajna vizualnih komunikacija pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Mario Frančešević, CEO & osnivač SeekandHita; član Uprave HURA-e & IAB-a Croatia. 

Moderatorica panel rasprave bila je Petra Horvatović, članica upravnog odbora CroAI. Okupljeni stručnjaci su istražili je li umjetna inteligencija u kreativnom sektoru samo alat za automatizaciju ili može biti i izvor inspiracije te suradnje i novih mogućnosti kreiranja identiteta.

Održano predavanje i panel raspravu možete u cijelosti pogledati na slijedećem linku: 

https://fb.watch/owtMx1DDlA/

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *