Pedeseta obljetnica Zagrebačke Biblije

213

Predavanjem pod naslovom “Pedeseta obljetnica Zagrebačke Biblije” Dubrovačke knjižnice započet će program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u ponedjeljak, 15. listopada u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici. 

Predavanje će održati prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, prof. dr. sc. Ante Vučković i dr. sc. Nada Babić. Ovom prigodom nastupit će i Kvartet Sorkočević. Govorit će se općenito o ulozi i značaju biblijskih prijevoda u hrvatskoj kulturi, te o vremenu u kojemu je nastala Zagrebačka Biblija i njezinim autorima.

Spomenut će se različite uloge i vrste poslova graditelja Zagrebačke Biblije: prevoditeljskih, uredničkih, uskladiteljskih (jezičnih i teoloških) i drugih, uključujući poslove i okolnosti koje su prijetile da će pothvat posrnuti na kamenu spoticanja. Pokazat će se kakve su sve sposobnosti bile potrebne u čudnovato uspješnomu žurnomu poslu jer je vremena bilo malo. Potvrde će se, osim već objavljene građe, pronalaziti iz dosada neobjavljenih pisama Josipa Tabaka Juri Kaštelanu, Bonaventuri Dudi i Jerku Fućaku.

Također, na odabranim će se dijelovima novozavjetnih perikopa pokazati kako danas čitati razumijevati Božju riječ u osobnom čitanju i razmatranju evanđeoskih tekstova.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *