PENGALI SMO JAJA NA DEŠINOJ USKRSNOJ RADIONICI

649

Dubrovačka Deša organizira već godinama uskrsne radionice: pletenje pomica, pletenje maslinovih grančica, izrada golubica od srčike smokve, penganje jaja, patchwork radionice izrade ukrasa. Kako stoji na njihovim stranicama, njihove radionice potiču lokalnu zajednicu da ne zaboravi stoljetne uskrsne običaje jer očuvanje narodnih običaja na nekom prostoru znači očuvanje identiteta ljudi koji tu žive. Za svakog pojedinca iznimno je važno znati tko su bili njegovi preci, kako su živjeli i čime su se bavili, kao što je važno i prenijeti te običaje na buduće generacije. 

Ovim povodom danas smo bili u Deši, prijavili se na jednu od radionica, kako bi barem na trenutak ili već ovog Uskrsa u svom domu oživjeli jedan divan, starinski običaj: penganje jaja.

– Naučila sam pengat jaja od moje svekrve, moja majka i baka to nisu znale, iako su iz Majkova. Valjda je i prije bilo žena koje nisu bile dovoljno vješte., kaže nam voditeljica ovogodišnje uskršnje radionice Nina Smokvina

– Privlačilo me penganje otkako sam bila dijete, vazda mi je to bilo lijepo. Svake godine smo dobivali za Uskrs desetak jaja iz Majkova, iz Primorja i fascinirale su me te spretno iscrtane šare.

Danas, gospođa Nina svoje umijeće prenosi na druge.

– Prvo sam se morala sama uhodat, vježbat. Svaki Uskrs doma učinim od dvadeset do šezdeset jaja, onako za nas, ne prodavam ih. Rado sam se odazvala ovoj radionici, drago mi je da se običaj prenosi i da vide mlade žene i djeca kako se to nekada radilo. Bilo je dosta mladih i mogu vam reći kako su sve oduševljene pogotovo kad na kraju vide svoj rad, opiturano i skuhano jaje.

Kako je bilo danas u Deši, pogledajte u našoj fotogaleriji.


Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *