Pfizerovo cjepivo ne razvija dovoljan imunitet kod djece, dodaju treću dozu

543

Proizvođač cjepiva Pfizer izjavio je u petak da ispitivanja njegovog cjepiva na djeci u dobi od 2 do 5 godina pokazuju da ono nije pružilo očekivani imunitet kod djece ove dobi, te da dodaje treću dozu.

Tvrtka je odlučila dodati treću dozu za svu djecu i bebe u dobi od 6 mjeseci do 5 godina nakon što su njeni neovisni vanjski savjetnici pogledali dosadašnje podatke. Pokazalo se da dvije doze cjepiva Pfizer/BioNtech za djecu nisu proizvele očekivani imunitet kod djece od 2 do 5 godina, iako su to činile za bebe do 2 godine. Stoga je tvrtka rekla da će “izmijeniti” ispitivanje dodavanjem treće doze, prenosi N1.

“Tijekom kliničkih ispitivanja će sada biti uključena procjena efikasnosti treće doze od 3 mikrograma koja će se davati najmanje dva mjeseca nakon primanja druge doze kako bi se osigurala visoka razina zaštite u ovoj dobnoj skupini”, navodi kompanija u priopćenju.

Kompanija Pfizer je smanjila dozu koja se primjenjuje kod mlađe djece u usporedbi s onom koja se daje odraslima. Naime, za dobnu skupinu od 12 i više godina doza je 30 mikrograma, za djecu od 5 do 11 godina 10, a za najmlađu 3 mikrograma.

poslovni.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *