PILOT PROJEKT PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

186

Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik provode projekt pod nazivom participativno budžetiranje (PB) koji će omogućit građanima Grada Dubrovnika financiranje ideja koje doprinose razvoju njihove zajednice putem gradskih kotareva i mjesnih odbora.

Putem modela participativnog budžetiranja moguće je jasno identificirati probleme te zajednički odlučiti o prioritetima djelovanja glasovanjem za pojedinačne projekte.

Ove godine DURA i Grad Dubrovnik provode pilot projekt modela participativnog budžetiranja na razini osnovnih škola s tendencijom da se projekt PB-a u školama nastavi i u budućnosti.

Trenutno su u pilot projekt uključene četiri osnovne škole; OŠ Marin Getaldić, Marin Držić, Lapad i Ivan Gundulić s približno 550 učenika. Osim što se kroz projekt u školama testira model za Grad, projekt svojim procesom i sadržajem doprinosi ishodima građanskog obrazovanja. U prilogu se nalazi vizualizirani tijek procesa u školama.

Između ostalog, participativno budžetiranje donosi brojne koristi za građane/ke, ali i za predstavnike/ice vlasti te društvo općenito. Doprinosi transparentnosti trošenja i upravljanja javnim sredstvima, legitimitetu implementiranih projekata i izgradnji dijaloga s građanima.

Projekt razvoja modela PB-a za Grad Dubrovnik koordinira Dubrovačka razvojna agencija DURA.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *