Podizanjem barjaka svečano otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre (FOTO)

771

Uz stihove Himne slobodi i podizanjem barjaka Libertas, sinoć su  otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre čiji je ovogodišnji scenarij otvaranja napisao v.d. intendanta Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović koji su obuhvatili ulomke iz Držićevih djela, ali i iz Stullijeve Kate Kapuralice. Režiju potpisuju Ivan Miladinov i Igor Barberić.

 
Gradonačelnik Mato Franković u svom govoru kazao je kako je Dubrovnik grad povijesti i umjetnosti.

 – Teško ćete među nama naći nekog tko se ne veseli dobroj predstavi jednako kao što se ne ustručavamo glasno negodovati kad nam nešto nije baš po gustu jer samo najbolje opravdano očekujemo. O Gradu i njegovoj slavnoj povijesti je napisano stotinu knjiga.Franković je kazao kako želi ‘s ovog mjesta oslikati prošlost pojmovima kojima se mnogi naši sugrađani posljednjih godina vraćaju, a to su pojmovi mjere i sklada, ali i mudrosti te skromnosti’, zaključivši da nema ‘mjere i sklada bez zajedništva, baš kao što naši stari bez zajedništva ne bi stvorili ovu ljepotu i bogatstvo’. 

Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor i Mješoviti zbor Libertas bili su zaduženi za glazbeni dio. Glumačku postavu predvodili su Boris Svrtan, u ulozi kneza dubrovačkoga, koji je ujedno i govorio stihove Himne slobodi, te Zijad Gračić kao Negromant, zatim Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka te Izmira Brautović. 

Među brojnim uzvanicima iz javnog i političkog života, otvaranju Igara prisustvovali su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministri Oleg Butković, Gabrijela Žalac i  Nina Obuljen Koržinek.

Tradicionalno, iza svečanog otvaranja, brojni uzvanici su na taraci Umjetničke galerije uživali u vatrometu i domjenku.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *