PODNESENA KAZNENA PRIJAVA: Oštetio Državni proračun RH za iznos od gotovo 200 tisuća kuna

690

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave muškarac u dobi od 53 godine sumnjiči se za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i to kazneno djelo „Utaja poreza ili carine“ i „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da osumnjičeni, kao vlasnik obrta koje se bavi iznajmljivanjem i davanjem u zakup opreme za rekreaciju i sport, odnosno plovnih prijevoznih sredstava, od početka 2018. do kraja 2020. g., s ciljem izbjegavanja obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak, u svojim poslovnim knjigama nije prikazao preko 710 tisuća kuna primitka koje je obrt ostvario naplatom bankovnih kartica. Za navedeni primitak nije izdavao fiskalne račune korisnicima usluga, a cjelokupni prihod naplaćenih kreditnih kartica isplaćen je na inozemne račune otvorene u Velikoj Britaniji i Bugarskoj. Na opisani način Državni proračun RH oštetio je za iznos od gotovo 200 tisuća kuna. 

Također je utvrđeno da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga, budući u njima nije uredno evidentirao sve poslovne događaje. 

Zbog opisanih kaznenih djela policija je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.   

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *