Pomalo zaboravljeni slatki običaj: Fave dei morti

383

 

U Dubrovniku su se u ovo doba godine, oko Svih Svetih, pravili kolačići fave dei morti. Kuće su mirisale na mljevene mjendule, a kolačići su se pekli u tri boje: bijeloj, rozoj i smeđoj, te se regalavali  ili grickali uz kafu i rozulin. Navodno simboliziraju rođenje, život i smrt. Porijeklo vuku iz sjeverne Italije, a Mlečani su ih proširili na naše krajeve.

Nekad su se ti porijeklom talijanski keksići prodavali i u gradskim slastičarnicama na dekagrame.
U nekim talijanskim ričetama u fave dei morti dodavaju se pinjoli, na Siciliji su prekriveni čokoladom, a većina ričeta je s istim sastojcima, ali drugačijim omjerima, a mi ćemo staviti dvije verzije, a vi pokušajte u vašim kuhinjama oživjeti dio naše tradicije:

200 grama oguljenih i samljevenih mjendula (stavite mjendule u kipuću vodu i kratko prokuhajte, pa ćete kožica lakše skliznuti)
100 grama brašna
100 grama cukara
30 grama maslaca
1 jaje
malo cimeta
1 mala čaša rakije ili mirisnog likera

Umijesiti i podijeliti u tri dijela. U jedan dodati malo vanilin cukara, u drugi malo višnjevače, a u treću malo kakao praha. Razvaljati svaki dio u kobasicu, pa rezati na komadiće, formirati male loptice, koje slažite na pleh prekriven papirom za pečenje. Sušiti fave dei morti na 150 C nekih dvadesetak minuta, ovisno o vašoj pećnici.

Verzija 2:

250 grama mljevenih mjendula
250 grama cukara
2 jaja
1 velika žlica rastopljenog maslaca
cimet
rozulin
limunova korica

Istući žumanjce sa cukarom, dodati mjendule, snijeg od bjelanjaka i cimet. Podijeliti smjesu u tri dijela, jedan ostaviti kakav jest, u drugi staviti kakao, u treći višnjevaču. Sušiti na 150 C nekih dvadesetak minuta.
Keksići se mogu čuvati nekoliko dana u limenim kutijama,a pod staklenim zvonom su dobri puna četiri dana.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *