Popularno voće poskupljuje za čak 25 posto: Od 8 do 12 kuna za kilogram

243

Drastična poskupljenja s kojima su suočeni proizvođači jabuka odrazit će se i na finalnu cijenu tog voća na trgovačkim policama pa će ona ove sezone za kupce biti oko 25 posto skuplja.

Takve je procjene iznio predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota govoreći jučer o lošijem urodu i sve težem stanju u ovom poljoprivrednom sektoru.

Iznijevši podatak da je ovogodišnji urod oko 12 posto “mršaviji” od lanjskog, upozorio je kako je jedan od razloga i zabrinjavajuć pad površina na kojima se uzgajaju jabuke.

“Unazad nekoliko godina gotovo prepolovljene tako da je sada pod jabukama koje se proizvode za komercijalne potrebe svega oko 3000 hektara”, rekao je.

Uz taj dugogodišnji nepovoljan tren, očekivano je kao najveće aktualne probleme naveo dramatičan skok cijena koji je poskupio proces proizvodnje.

Voćarstvo, upozorava, trpi veliko povećanje cijena inputa u proizvodnji i procesima skladištenja, pakiranja i konfekcije svježeg voća. Navodi kako su dosad troškovi struje porasli do 300%, ambalažni troškovi oko 50%, a transportni oko 25 posto.

Ostali repromaterijali i potrebni inputi vezani za proizvodnju, skladištenje i logistiku skočili su od 20 do 60 posto. Zbog toga će, procjenjuje, cijena proizvedene jabuke biti minimalno oko 30-35 posto viša nego proteklih godina, a skladištenja i pakiranja do čak 50 posto.

“HVZ je u razgovorima s vodećim otkupljivačima jabuka načelno dogovorio da se u otkup prve klase krene s najmanje četiri kune, jer to je minimalna cijena koja pokriva troškove i koliko-toliko omogućava nastavak proizvodnje.

To bi značilo da bi cijena jabuka na policama u nadolazećoj prodajnoj sezoni bila u rasponu od 8 do 12 kuna za kilogram, što je otprilike 1,5 kunu skuplje”, rekao je.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *