POREMEĆAJI PONAŠANJA I PUBERTET

799

Kako prepoznati ima li vaše dijete poremećaj ponašanja ? Dok je maleno, teško je uvidjeti razliku od „normalnog“. Mala djeca znaju lagati, često vikati, bacati stvari, ne žele dijeliti igračke ili čokoladu, ali to vas ne treba brinuti, jer može biti samo prolazna faza.

Međutim, ukoliko se vaše školsko dijete tako opetovano ponaša, neposlušno je, bijesno, ne zanimaju ga osjećaji drugih, impulzivni su, prijeti suicidom, ima nestalnu sliku o sebi, a raspoloženje mu često oscilira, tada morate odvesti dijete nekom stručnjaku.

Vas i vaše dijete često će okolina sasvim pogrešno shvatiti. Takva se djeca smatraju neodgojenima i zločestima. Čak i oni vama najbliži neće shvatiti o čemu je riječ.

Kako dijete raste i dolazi famozni pubertet, koji je težak za svako dijete, a posebno za dijete s dijagnozom poremećaja ponašanja. U pubertetu je sve intezivnije, pa tako i ispoljavanje bijesa i agresije, inat, sklonost ovisnostima poput pušenja cigareta, konzumiranja alkohola i droge, kršenje javnog reda i mira, izostajanje sa nastave itd.

Zbog takvog ponašanja, teško uspostavljaju prijateljstva, vršnjaci ih izoliraju i tada postaju usamljeni, sve bjesniji i destruktivniji. Ne prepoznaju prioritete, vrlo su im bitne materijalne vrijednosti, hvale se među drugom djecom, jer na taj način pokušavaju „pronaći“sebe i svoje mjesto u društvu. Za sve svoje pogrešne postupke krive nekog drugog i uopće nemaju grižnju savjesti zbog onog što su učinili.

Što raditi s takvom djecom? Morate imati potporu cijele obitelji i svi moraju imati jednaka pravila za dijete. Ne smijete vikati, jer tada situacija eskalira, a na agresiju se uzvraća agresijom. Moraju imati jasno postavljena pravila ponašanja, kako bi ih se naučilo samokontroli. Svakako dijete mora imati stručnu pomoć, u vidu bihevioralne ili slične terapije, koju odrede liječnici.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *