POTPISI IZ MOSTOVIH REFERENDUMSKIH INICIJATIVA POSLANI NA ZAGREBAČKI VELESAJAM: ‘Brojanje bi moglo potrajati 15 do 30 dana’

464

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su javili kako je u petak na Zagrebačkom velesajmu započeo postupak provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije”.

Građanske inicijative, parlamentarne stranke, nevladine udruge registrirane u Hrvatskoj, udruge s područja neovisnog promatranja izbornih postupaka, odnosno promicanja ljudskih i građanskih prava te Državnom izbornom povjerenstvu će prema uputama resornog ministarstva pratiti promatranje postupka.

Iz resornog ministarstva koje je Vlada zadužila za provjeru broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma napominju kako će sukladno uputi promatranje provjere potpisa biti omogućeno samo prijavljenim promatračima.

Također, Vlada je zadužila ministarstvo da da omogući promatranje postupka provjere broja potpisa birača od strane najmanje po dva predstavnika navedenih građanskih inicijativa.

Most tvrdi da imaju 410.533 potpisa za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867. Potpise su predali 24. siječnja.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica još je sredinom prošlog tjedna rekao da bi brojanje potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative moglo trajati od 15 do 30 dana te najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *