POVODOM DANA DUBROVAČKIH BRANITELJA Umjetnici, branitelji i Privatna gimnazija Dubrovnik ponositom Gradu

333
 
Na naš mail stiglo je priopćenje iz udruge 3D+UPIOU koje prenosimo u cijelosti:
 
Dana 04.12.2018. u dvorani Osnovne škole Ivana Gundulića u Dubrovniku, ujedno povodom približavanja dana Dubrovačkih branitelja pod organizacijom udruge 3D+UPIOU održala se večer poezije u sklopu projekta pod nazivom MILI GRADE PONOSITI. Sam program započeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske kao i minutom šutnje u spomen na sva teška stradavanja koja su obilježila Domovinski rat.
 
Na samom početku okupljenim uzvanicima se obratila predsjednica udruge Marijana Kohn Dedović koja je u kratkim crtama predstavila svoju udrugu, nakon čega je  započeo i službeni program kojega je vodio ravnatelj privatne gimnazije gospodin Tomislav Franušić.
Na samom početku službenog dijela programa prikazana su dva videa od kojih prvi prikazuje njeno viđenje palog grada heroja, dok je drugi video svjedočanstvo zvjerski silovanih žena uz njihova dva svjedočenja kojeg je u trajno korištenje udruzi ustupila zaklada Sunčica na kojeg zapravo ni jedan od prisutnih nije mogao ostati imun, pa su suze potekle same od sebe.
 
Nakon uvodna dva videa tematikom se vraćamo u naš grad Dubrovnik, gdje smo imali priliku čuti svjedočenje gospara Igora Žuvele, dubrovačkog branitelja koji nam je na izrazito poučan, iskren i emotivan način ispričao svoje viđenje rata, stradavanja i samog golog načina preživljanja u najtežim trenucima dubrovačke prošlosti i cijele Lijepe naše.
 
Posebno emotivan dio bio je kada su mladi učenici privatne gimnazije koji su interpretirali pjesme koje su napisali sami i bili odvažni pročitati ih kako bi na taj način zapravo dokazali onu rečenicu “oprostiti, nikad zaboraviti” te dokazali koliko zapravo jesu educirani i koliko zapravo cijene i poštuju ono što su im naši hrabri vojnici i branitelji podarili i pružili,a to je slobodna i nezavisna Republika Hrvatska. Tako je Marino Tomić, učenik drugog razreda, unuk zapovjednika obrane Dubrovnika, generala Nojka Marinovića napisao pjesmu “Slobodna domovina” . Učenica trećeg razreda Nikolina Družić recitirala je vlastite stihove pjesme naslovljene “Sunce slobode”. Nikolina je recitirala i pjesmu maturantice Ivane Vukić „Tata”, posvećenu tati branitelju, a Adriana Kilibarda je izvela pjesmu maturantice Ore Ivanišević– “Oči”, koja na dubok i dirljiv način priča o odnosu s djedom– braniteljem koji je u ratu izgubio oko. Slušajući ove emotivne pjesme nije bilo osobe kojoj oči nisu zasjale i zasuzile.
 
Nakon svega toga emocije su samo rasle i rasle i došle do samog usijanja kada je na pozornicu izašao naš dragi i uvaženi gost iz Knina  Ante T. Šutra koji je ispričao svoja svjedočanstva branitelja Domovinskog rata, koja je pretakao u domoljubne stihove te recitiravši svoju pjesmu “vojnik ne smije plakati” . Zanimljivo je bilo i svjedočanstvo od dopredsjednice udruge gospođe Franke Fani Kohn koja je i izrecitirala svoju pjesmu simboličnog naziva “Mome Dubrovniku.
 
Večer je završena prikazivanjem spota i pjesme “Prijatelji”, našeg tragično preminulog branitelja Srećka Kljunka, kao i zajedničkim pjevanjem pjesme “Stina kralja Zvonimira” čije je riječi napisao gost večeri gospodin Šutra a opjevala je klapa Tomislav Bralić i klapa Intrade. Moramo reći da smo se jako lijepo proveli, isplakali, ali još jednom pokazali kako trebamo biti zauvijek zahvalni našim herojima jer da nije njih ne bi bilo Dubrovnika,,ne bi bilo Hrvatske.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *