PRAIZVEDBA Vojnovićevog Ekvinocija

195

Na današnji dan, 13.travnja 1903. u Dubrovniku je izvedena praizvedba Vojnovićevog Ekvinocija. Sam autor, veliki Ivo Vojnović, tom prilikom je rekao:

“Dana 13. aprila 1903. doživjeh najveću nasladu moje književničke karijere, kada je Dubrovnik, začuđen i dirnut, slušao kako buči na njegovoj pozornici pravo jesensko ekvinocijo njegovih žala. A to bijaše doista sugestivna večer, jer je Dubrovnik ovom predstavom faktično nadovezao svoje prekinute starodavne dramske tradicije. Samo što je mjesto klasičnijeh pastijerica, kroz smjeh i suze, u čudu pripoznao svoju malu čeljad i svoje velike jade”. Gradoplov

Ono što je posebno interesantno je to što je Vlaho Obuljen Slijepi u predstavi igrao sam sebe. Ta činjenica dovoljno govori kako je Dubrovnik živio sa svojim oriđinalima i uvažavao ih. Taj put je Vlaho glumio sam sebe, a u ostalim predstavama igrali su ga drugi glumci. Inače, tvrdi se kako je upravo on ispisao poznate stihove dubrovačke kolende: u našega gospara pri dvore, pjevajmo braćo do zore“ i „mi smo došli sa Konala, u karoci od gospara“.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *