Predavanje “Atque picta” doc. dr. sc. Krunoslava Ivanišina

292

Umjetnička galerija Dubrovnik s rujnom nastavlja suradnju s Društvom arhitekata Dubrovnik i Hrvatskom komorom arhitekata – PO Dubrovnik kroz cikluse mjesečnih predavanja.

Predavanje pod nazivom “Atque picta” održat će doc. dr. sc. Krunoslav Ivanišin u četvrtak, 13. rujna u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s početkom u 19.30 sati.

O predavanju:

ATQUE PICTA je katalog slika (i riječi) proizvedenih ili pronađenih na granicama arhitektonskog projekta, svojevrsno proširenje arhitektonske prakse, od gradnje do podučavanja projektiranja. U arhitektonskom projektu, način gledanja na stvari, način crtanja i način gradnje suštinski su povezani. Osim u konačnom proizvodu – projektu, a možda i građevini – taj višesmjerni, uzročno–posljedični odnos ostaje zabilježen u slikama (i riječima) koje namjenski ili nenamjenski proizvodimo ili pronalazimo prije, poslije ili tijekom projektiranja a možda i gradnje u vezi s konkretnim problemom ili naizgled slučajno, na putovanju stvarnim ili zamišljenim prostorima ili bibliotekama. Po svojoj izvornoj funkciji, one su pomoćni alat. Poredane u logičan niz, slike (i riječi) odvajaju se od svog izvornog konteksta. Sada autonomne, dokumentiraju ne sasvim jasne propozicije kao prostor, prostor – vrijeme, perspektiva, horizont, pogled i paradigme kao špilja, šator, planina, pustinja, stroj, ruševina, prozor, vrt, platforma. U najboljem slučaju, ne predstavljaju više ništa nego same sebe. VERBA VOLANT, SCRIPTA – ATQUE PICTA – MANENT. Na predavanju u Umjetničkoj galeriji, nekonceptualnom nizu slika (i riječi) suprotstavit ću razmišljanja o Dubrovniku i vlastitim projektima u Dubrovniku i van njega.

O predavaču:

Krunoslav Ivanišin (1970.) je dubrovački arhitekt s međunarodnim projektantskim, pedagoškim i publicističkim iskustvom. Partner je u uredu IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI i doktor znanosti, docent u umjetničkom području na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više izvedenih građevina različitih mjerila i namjena, nagrađenih natječajnih projekata, triju knjiga i mnogobrojnih članaka. Po njegovim projektima, u Dubrovniku su izvedene javna garaža na Ilijinoj glavici i stambeno naselje POS u Mokošici. Izlagao je na Venecijanskom biennalu 2010. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *