Predavanje dr. sc. Vinicija Lupisa povodom obljetnice rođenja Miha Pracata

180

Povodom obljetnice rođenja Miha Pracata, dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar,  održat će predavanje u subotu, 10. prosinca 2022. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati. 

Pred petnaest godina, točnije 2007. godine obilježena je 400-godišnjica smrti Miha Pracata (rođen oko 1528. godine na Lopudu – umro u Dubrovniku 20. VII. 1607.), najvećeg dubrovačkog dobrotvora u povijesti Dubrovnika, čijom se zakladom  sve do II. svjetskog rata potpomagala udaja dubrovačkih pučanki.  Također i ove godine prisjećamo se jedne od najznačajnijih osobnosti dubrovačke i hrvatske povijesti pomorstva. Bio je to čovjek renesansnog Dubrovnika, čiji najveći spomenici nisu bili palače i umjetnine, već nematerijalno bogatstvo promišljenih zaklada, a veličina se izražavala u karitativnom i humanitarnom potpomaganju — stvaranja osnova suvremenog društva socijalne osjetljivosti za bližnjeg i potrebne. 

Pracatovo mjesto posebno je važno u organizaciji trgovačko–bankarskog poslovanja. Trgujući tkaninama, žitom, uljem, vunom, kožom i kolonijalnom robom, održavao je veze s Turskom i sa zapadnom Europom i s talijanskim gradovima. S druge strane, svoj kapital ulagao je u različite trgovačko–bankarske kompanije u inozemstvu, u prvom redu u Genovi, Rimu i Napulju. Imovina koju je Pracat ostavio Republici bila je znatna. Dio svog golemog bogatstva oporučno je ostavio u različite humanitarne svrhe (za bolnice i bratovštine za pomaganje siromaha), u prvom redu kao fond iz kojeg će se isplaćivati otkupnine za one građane Dubrovačke Republike koji padnu u piratsko zarobljeništvo. Miho Pracat je postao simbol idealnog dubrovačkog građana, odanog i vjernog domovini, koji sva svoja zemaljska dobra ostavlja zajednici za njezin društveni boljitak.

Vinicije B. Lupis diplomirao je 1992. na dvopredmetnom studiju povijesti i arheologije u Zadru, a drugi put je, također u Zadru, diplomirao 1995. na studiju povijesti i teorije umjetnosti. Magistrirao je 1998. s temom Liturgijsko srebro Stona do 1600. godine, a doktorirao je 2004. u Zadru s temom Moćnik dubrovačke prvostolnice. Od 2007. radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a od 2008. voditelj je Područnog centra Dubrovnik toga instituta. Aktivni je član Predsjedništva Matice hrvatske-ogranak Dubrovnik, Velikog vijeća Društva prijatelja dubrovačke starine, Hrvatskoga arheološkog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskoga mariološkog instituta, Odbora za kulturu Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik, Hrvatsko-armenskog društva u Dubrovniku i Društva hrvatskih književnika.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *