Predavanje: Ljubav u doba kraljice Viktorije. Emily Brontë i Orkanski visovi

99

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku organizira predavanje Helene Brautović pod nazivom Ljubav u doba kraljice Viktorije. Emily Brontë i Orkanski visovi. Predavanje će se održati u ponedjeljak 7.svibnja 2018. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u 19 sati.

Viktorijansko doba (1837. – 1901.) razdoblje je vladavine kraljice Viktorije, jedne od najosebujnijih i najzanimljivjih britanskih monarha ikada. Velika Britanija u ovom razdoblju bila je svjetska supersila. Zahvaljujući blagodatima prve industrijske revolucije Britanija je osigurala nova tržišta i konzumeristički procvat, no promjene su bile toliko brze i kaotične da su neminovno dovele i do nekih negativnih društvenih pojava. Život radničke viktorijanske obitelji i život srednje klase uvelike se razlikovao, što se očitovalo u mnogim segmentima pa i u ondašnjoj modi, načinu odijevanja.

U takvim okolnostima živjela je obitelj Brontë. Šestero djece Brontë, svi odreda skloni umjetničkom izrazu, nisu imali podjednako sreće u životu. Dvije djevojčice umiru vrlo mlade, a za njima ostaje brat Branwell, slikar i pjesnik te tri sestre književnice Charlotte, Emily i Ann Brontë. Ove godine slavimo 200 godina od rođenja Emily i obilježavamo 170. godišnjicu njezine smrti. Prisjećamo se njezinog jedinog romana Orkanski visovi, priču o divljoj i neobuzdanoj ali u isto vrijeme i nježnoj, neobičnoj  ljubavi između Catherine Earnshow i Heathcliffa.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *