Predavanje o župskom i konavoskom glagoljskom natpisu

562

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige dr. sc. Marica Čunčić održat će predavanje „Dva glagoljska natpisa iz 11. st.: Natpis Župe dubrovačke i Konavoski natpis“ u četvrtak, 25. listopada u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici.

    Dva glagoljska natpisa u najjužnijoj Hrvatskoj starija od Baščanske ploče potvrđuju hrvatsku prisutnost, pismenost, crkvenost i graditeljstvo u 11. st. u Konavlima. Konavoski natpis na bijelom mramoru pisan je najstarijim tipom glagoljice. Natpis Župe dubrovačke na crijepu najveći je tekst nekog glagoljskog natpisa iz 11. st.

    Već više od dva desetljeća od 15. listopada do 15. studenoga održava se Mjesec hrvatske knjige. Glavna tema ovogodišnje manifestacije je Baš baština, a odvija se pod motom (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Marica Čunčić rođena je 1951. god. u Velikoj Gorici. Osnovnu školu pohađala je u Kučama i Vukovini. Maturirala je, diplomirala, magistrirala i doktorirala u Zagrebu. Radila je kao profesorica hrvatskog i engleskog jezika u Veleučilištu i srednjoj školi u Velikoj Gorici jednu godinu, a ostatak radnog vijeka u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Dobitnica je Fulbrightove stipendije. Predavala je hrvatski jezik i književnost i glagoljsku paleografiju na sveučilištima u SAD-u i Kanadi kao i u hrvatskim srednjim školama u Torontu i Oakvilleu. Bila je tri godine gošća i vanjska suradnica Papinskoga instituta za srednji vijek u Torontu. Uvela je studij hrvatskoga jezika na Sheridan College u Bramptonu. Bila je glavna urednica Gaudeamusa, časopisa na engleskom jeziku Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Torontu. Organizirala je izložbe o glagoljici u Hrvatskoj i Kanadi. Predavala je dva kolegija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. U Staroslavenskom institutu bila je ravnateljica 2005. – 2017. U tom se razdoblju broj djelatnika i znanstvenika udvostručio, Institut je uspješno prošao međunarodno tematsko vrednovanje te reakreditaciju i postao nositelj Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo. Bila je glavna i odgovorna urednica institutskoga međunarodnoga znanstvenoga časopisa Slovo 2008. – 2017. Pokrenula je dva institutska izdavačka niza: Biblioteca glagolitica croatica i Spomenici. Zaslužna je za digitalizaciju institutske građe na najvišoj razini uključivši digitalnu dostupnosti glagoljaškog pjevanja. Na temelju njezinoga obrazloženja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je vještinu čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice nematerijalnim kulturnim dobrom. Održala je mnoga predavanja u Hrvatskoj i svijetu uključivši Harvard University. Dobitnica je prve nagrade Hrvatske akademije u Americi za članak iz područja hrvatskog ranog srednjeg vijeka i Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića za društvenu djelatnost. Objavila je više knjiga i mnoštvo članaka.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *