Predstava Ispravci ritma izvedena u gruškom skladištu

381

Predstava Ispravci ritma, nastala u suradnji izvedbenog kolektiva BADco., Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, izvedena je sinoć, 12. kolovoza u skladištu Luke Dubrovnik u Gružu. U sklopu festivalskog programa Ključevi od grada, a u okviru prikazivanja ove predstave sinoć je na istoj lokaciji izložena i prostorna instalacija scenografa predstave Marka Tadića The shifting meaning, sastavljena od crteža, kolaža i maketa manjih dimenzija kao i video instalacija Vremenske bombe, koju čine tri filma iz serije Institucije treba graditi, a otvaraju pitanja transformacije statusa rada u suvremenim institucijama te novoinstitucionaliziranim praksama. Još jedna izvedba predstave je na programu 69. Igara večeras, 13. kolovoza s početkom u 21.30 sati.

 

Ispravci ritma inspirirani su pripovijetkom Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića. Predstava je isprepletena od niza slika – s jedne strane intimističkih slika banalnosti fragmentirane svakodnevice, s druge, slika zločina. Dubrovačko uprizorenje ove predstave iziskivalo je prilagodbe prostoru izvedbe, kako u smislu scenografije, tako i u smislu dubrovačkog konteksta koji se razlikuje od onog zagrebačkog. Uspjela scenografija zaokružila je vizualni dojam, a kruzer koji je prošao pored otvorenog prozora u pravom trenutku pokazao je sav smisao i svrhu propitivanja životnih ritmova Dubrovnika. Predstava je okupila izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizualne umjetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvia Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore glazbe i zvuka. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak te Diana Meheik. Predstavu izvode članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš te članovi ansambla Drame HNK: Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić te član orkestra Opere HNK u Zagrebu, trombonist Ivan Bošnjak.

 

Kolaborativna izvedbena skupina BADco. na Igrama je prvi put nastupila prije dvije godine s predstavom Stranac na taraci tvrđave Revelin, nakon čega je suradnja nastavljena na predstavi Ispravci ritma koja je praizvedena u studenom 2017. u Tonskom studiju HNK u Zagrebu. Jezgru BADco.-a čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka 2000. godine, sistematično se bave istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem. Goran Sergej Pristaš dramaturg je i izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Suosnivač je i član BADco.-a te predsjednik Osnivačkog odbora centra za umjetnička istraživanja pri Sveučilištu u Zagrebu.


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *