Predstavljana knjiga Berte Dragičević „Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.“

467

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na predstavljanju knjige Berte Dragičević “Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.” održanom sinoć u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Uz autoricu i gradonačelnika, u predstavljanju su sudjelovali i autori priloga u knjizi, ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić, novinar Željko Žutelija, kao i urednica Iva Dedo.

„Polako prolazi 32 godine od početka agresije na naš Grad. U tim trenucima svoj obol obrani dali su brojni znani i neznani heroji. Nažalost, ja bih rekao nedovoljno toga je ostalo zapisano za budućnost i buduće naraštaje. I zato ovaj iznimno vrijedan zapis gospođe Berte Dragičević koji svjedoči kako i na koji način se branio grad, kakvi napori su uloženi kako bi se pokazala istina o Gradu. Svjedoči kao iznimno važan dokument koji priča o našoj nedavnoj prošlosti koje se mi jako dobro sjećamo, ali ostat će kao trajno gradivo. Svjedoči i još nečemu, kako je rekao pokojni general Nojko Marinović – da je pamćenje alat, a mržnja golem teret.“ – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Berta Dragičević u knjizi oživljava neke od najizazovnijih trenutaka u povijesti Dubrovnika, kada se, kako sama autorica piše, Grad branio ne samo oružjem već i pisanom riječju. Tada, Dragičević je dodijeljena uloga koordinatorice Službe informiranja i veza u Kriznom štabu Općine Dubrovnik, a u prosincu iste godine imenovana je jednom od troje koordinatora Službe za odnose s javnošću. Njen zadatak, kako iznosi, bio je informiranje Zagreba i inozemne javnosti o ratnim stradanjima koja su pogodile područje Općine. Ratna sjećanja Berte Dragičević poduprta su slikovnim prikazima, fotografijama te izvornim dokumentima, odnosno prijepiskom s brojnim istaknutim osobama onog vremena.

Pisane priloge u knjizi “Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.” ostvarili su i ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić, novinar Željko Žutelija, Stjepan Sučić iz Matice Hrvatske te Dubrovkinja iz Washingtona Tane Dušilo Cavich.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *