Predstavljanje prvih dubrovačkih violina graditelja Željka Ćatića

680

U nedjelju, 9. lipnja 2024. u 20.30 sati u Kneževu dvoru premijerno će biti predstavljen rad dubrovačkoga graditelja violina Željka Ćatića. U sklopu večeri izvest će se glazbeni program na dvjema Ćatićevim violinama iz 2023. i 2024. koje je ovaj svestrani stolar i restaurator tehničar za drvo Dubrovačkih muzeja izradio za svoje dvije kćeri violinistice, Martu i Paulu, učenice Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Na početku večeri uvodno će govoriti doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Umjetnička akademija u Splitu) koja će ukazati na značaj Ćatićeva stvaralaštva u kontekstu hrvatske (dubrovačke) glazbene kulture te sam graditelj Željko Ćatić koji će upoznati publiku s tehničkim aspektom lutijerskog posla.

U glazbenom dijelu programa sudjelovat će: Eva Šulić Brajčić, Dora Kamber, Marta i Paula Ćatić, (violine), Vanda Đanić i Đive Ćatić (violončela) te Alberto Frka (klavir). Na programu su djela Luke Sorkočevića (Sorga), Mauricea Ravela, Julesa Masseneta i Pabla de Sarasetaa. Graditeljeve kćeri, Marta i Paula Ćatić te proslavljena violinistica Eva Šulić Brajčić svirat će na violinama iz njegove radionice.

Promociju će popratiti videoprojekcija s fotografijama iz graditeljskog rada. Publika će imati priliku vidjeti dio alata i materijala potrebnih za izradu violina koji će biti izloženi na stolarskom stolu. Događaj se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, a ulazak je besplatan za posjetitelje.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *