Predstavljanje zbornika ”Držićevim tragom – 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića”

198

Državni arhiv Dubrovnik, Palača Sponza

Utorak, 30. travnja 2019. godine u 19 sati

U okviru programa izdavačke djelatnosti Dom Marina Držića predstavit će u utorak 30. travnja 2019. u 19 sati u palači Sponza hrvatsko-englesko i hrvatsko-talijansko izdanje zbornika Držićevim tragom – 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića. 

Zbornik je sinteza svih projekata i aktivnosti u Domu Marina Držića vezanih uz obilježavanje 450. godišnjice Držićeve smrti, a predstavit će  ga urednica izdanja povjesničarka književnosti dr.sc. Katja Bakija, prof. Pavo Jančić, i  ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić

Iz proslova Zbornika autorice Katje Bakija: Zbornik Držićevim tragom – 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića usmjeren je na bogatu aktivnost Doma Marina Držića u 2017. obljetničkoj godini. Djela Marina Držića inspiracija su brojnim umjetnicima – književnicima, slikarima, kiparima, glazbenicima koji su tijekom 2017. godine svojim iščitavanjima istraživali Držićev svevremenski opus i njegovu komunikaciju sa suvremenošću.

Kroz njihova djela progovarao je tako nakon četiri i pol stoljeća ponovno „veliki umjetnik života“, autor koji je u svojim djelima predstavio ogromnu galeriju likova i danas žive ljudskosti. Od izvedbe Dunda Maroja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Marka Foteza (27. listopada 1938.), iznimno značajne za ponovno otkrivanje Držića, Držićev svijet i kazalište žive i danas 450 godina poslije njegove smrti, ne samo na dubrovačkim i hrvatskim pozornicama, već njegove i danas aktualne rečenice izgovaraju najveći hrvatski i svjetski glumci.

I poslije više od četiri stoljeća Držić nama danas ima što za reći. Misli velikoga Vidre i danas imaju privlačnu snagu i potiču nas da propitujemo neke temeljne egzistencijalne odnose – one čovjeka i vlasti, pojedinca i države, starih i mladih, mudrih i glupih, odnose zbilje i čarobnjaštva, teatra i života.

Sva događanja kojih je u 2017. obljetničkoj godini bio nositelj Dom Marina Držića kao referentni centar i mjesto okupljanja ljudi nazbilj privučenih Držićevim umjeteonstvom, brojne izložbe, grafičke mape, prijevodi integralnog Držića na engleski jezik, predavanja, osuvremenjivanje njegova djela, književna izdanja, međunarodni projekti, likovne, glazbene i literarne radionice, opetovano su nam posvjedočila o „vječno mladoj duši Držićeva djela“, o „nepodnošljivoj lakoći“ kojom Držićev genij prolazi kroz vrijeme, opstaje u njemu i preskačući stoljeća, dolazi do nas uvijek aktualan, svjež i provokativan.“

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *