Predstavljena knjiga dr. Juriča „Od žene-majke do zemlje-majke. Između ništavosti i božanstvenosti“

327

Knjiga „Od žene-majke do zemlje-majke. Između ništavosti i božanstvenosti“ prof. dr. fr. Stipe Juriča predstavljena je u četvrtak 15. lipnja u kapitularnoj dvorani samostana sv. Dominika u Dubrovniku. Moderator predstavljanja bio je prior dominikanskog samostana fr. Tomislav Kraljević, a o knjizi su govorili voditelj Dominikanske naklade Istina koja je knjigu objavila fr. Anto Gavrić te sam autor.

Uz pozdrave okupljenima i predstavljanje autora prior Kraljević je naveo i neka druga djela koja je profesor biblijskih znanosti Jurič napisao te podsjetio kako su u samostanu u tijeku duhovne vježbe za dominikance u sklopu kojih se održava, kao i prošle godine, predstavljanje jedne knjige.

Voditelj naklade Gavrić, koji je i uredio knjigu, kratko je predstavio povijest ove dominikanske naklade koju je po povratku sa studija iz Rima 1929. godine utemeljio fr. Hijancit Bošković. Naklada je uspješno djelovala do 1946. godine kada je prestala s radom te je ponovno obnovljena 2000. godine. Od tada je objavila oko sedamdeset knjiga u više od devedeset tisuća tiskanih primjeraka.

Profesor Gavrić je dao pregled sadržaja knjige te također objasnio grafičko rješenje naslovnice Blaženke Matić. Iako je riječ o znanstvenoj knjizi ona je vrlo pitka za čitanje, ustvrdio je. Ona opisuje na vrlo zanimljiv način čovjekov život od rođenja do smrti odnosno prijelaza i nade u uskrsnuće. „Djelo je izvorno. Nemamo na hrvatskom jeziku sličan tematski i znanstveni pristup stvorenom svijetu i čovjeku koji promatra Božju umjetničku kreaciju“, kazao je Gavrić. Autor svoje tvrdnje potkrepljuje biblijskim tekstovima, a ponegdje i drugom literaturom. On promatra čovjeka kao Božje remek djelo koje ima povlašteno mjesto u njegovom srcu, ali uočava i onu njegovu drugu stranu, sklonost da uništava stvoreni svijet i čovjeka. Patnju čovjeka autor ne prikazuje u negativnom svjetlu nego daje jedan pozitivan pogled na nju kroz prolaznost ovoga svijeta na kojem je sam čovjek prolaznik i putnik. Predstavljač je, uz ostalo, govorio i o „simfoniji razigrane ljepote“ stvorenog svijeta i osluškivanju teološke glazbe svemira o čemu pisac u svom djelu piše.

Na početku svog izlaganja autor knjige Jurič je govorio o nadahnuću Svetog pisma koje ne označava umjetničko nadahnuće nego božanski utjecaj na pisce Staroga i Novoga zavjeta. Progovorio je i o današnjem čovjeku teže prihvatljivim njegovim stranicama posebice nekima iz knjige Levitskog zakonika te potaknuo na pažljivije čitanje i pravilno razumijevanje. „Biblijski pisci ne prikazuju stvoreni svijet u apstraktnom smislu kao nešto nebitno, slučajno, sporedno već idu za tim da svoje prikaze upute u liturgijsku pohvalu, u bogoštovlje“, nastavio je profesor Jurič navodeći neke primjere.

Raznoliki život svijeta nije ništa drugo doli „lepršava i sjajna haljina vječnoga Boga“, ustvrdio je te progovorio o čovjekovoj životnoj želji da razmišlja o Božjem djelu i promiče Božju slavu. Kazao je i kako takvo promatranje u čovjeku mora nadahnjivati osjećaje očaranosti, divljenja, molitve, blagoslivljanja i zahvaljivanja. Biblijski pisci otkrivaju Boga u simboličkom očitovanju, „za njih priroda i prirodne pojave postaju prozirne, prožeti božanskom prisutnošću postaju šifra transcendencije, znak onostranosti. Time oni ne dokidaju njezinu stvarnost i ljepotu. Naprotiv, upravo želja da slave Boga potaknula ih je da pjevaju o prirodi i njezinim pojavama“, kazao je dr. Jurič.

U središtu te prirode nalazi se čovjek te je autor nastavio govoriti o posebnosti osobe čovjeka kojeg je Bog stvorio i predao mu gospodstvo nad svim zemaljskim stvorovima. Svoje dostojanstvo on duguje isključivo Božjoj naklonosti, kazao je te nastavio govoriti o tome kako je čovjek i prah, ali „prah Gospodnji“ i „njegova ljudskost je u središtu božanskih briga“ te je Bog uvijek s njime.

Dio zbora “Speramus” pjesmom je pratio predstavljanje knjige.

Knjiga dr. Stipe Juriča „Od žene-majke do zemlje-majke. Između ništavosti i božanstvenosti“ ima 365 stanica, podijeljena je u četiri dijela i devet poglavlja. Naslovi četiriju cjelina su: Šetnja Božjim paviljonom i razgledavanje njegove umjetnine; Čovjek i Božja umjetnina u razmišljanju mudraca, Njihalo što se njiše između slave i podzemlja te Strah od ugasnuća i iščeznuća zasvagda. Knjiga je opremljena znanstvenim aparatom, uz uvod se u knjizi nalazi i popis kratica, bibliografija i sadržaj.

Dominikanac Stipe Jurič rođen je 1951. godine u Tomislavgradu. Studij filozofije završio je u Chieriju (Torino), studij teologije u Bologni, a studij biblijskih znanosti u Rimu (PIB, PUST) i Jeruzalemu (EBAF). Bio je profesor biblijskih znanosti na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu (Angelicum). Autor je više knjiga i studija: Što je Bog rekao o patnji: problem patnje u Starom zavjetu (1997.), Biblija: misterij Boga i čovjekova spasenja izražen ljudskim jezikom (2008.), Ženska ljepota – najjača ljudska želja: žena u biblijskim mudrosnim spisima (2012.), Križ daje jakost letu prema vječnoj ljepoti: problem patnje u Novom zavjetu (2018.).

Angelina Tadić Dubrovačka biskupija
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *