Predstavljena zbirka priča ‘’Ples u dvorištu’’

241

Predstavljanje prve zbirke priča „Ples u dvorištu“ Marije Rakić Mimice održalo se 15. ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Autorica je priznala kako je poprilično kasno počela pisati, prvu pjesmu je objavila u dubrovačkom časopisu ”Pleme”, a ova zbirka s 14 priča ima puno autobiografskoga u sebi jer je nastala u specifičnom razdoblju autoričinog života. Unatoč optimističnom naslovu, priče su poprilično tamne, odnosno kako je Rakić Mimica istaknula ”život je takav, ne mislim da su teme pesimistične, nego životne”. Bilo da se radi o ženi koja se ne snalazi u maloj dalmatinskoj sredini, ili čovjeku koji je ostao bez posla, PTSP-u, smrti, o razvodu, preljubu ili abortusu, teme su svakodnevne i teške, iscrpljuju i ostavljaju čitatelja s brojnim pitanjima i prikazuju život onakvim kakvim jest, bez uljepšavanja i patetike.

U drugoj uvali, Kip s oltara, Majčino mlijeko, Bijeli tulipan, Poskok, Kip s oltara, Oči kamene  neki su od naslova priča i po priznanju Rakić Mimice njen ”osobni obračun” sa životnim situacijama.

Marija Rakić Mimica (Split, 1982.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Dobitnica je dvije književne nagrade za svoje kratke priče; Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina za 2015. i Brod knjižara Brod kulture 2016. Prozu je objavljivala u svim važnijim književnik časopisima. Kratke priče objavljene su i u zbirkama 20 + 1 najljepša priča za ljeto u izdanju Brod kulture, Zborniku 2. Gornjogradskog festivala, u finalu Lapis Histriae 2014. , zbirci Bedekovčina 2015. Zaposlena je u Splitu kao profesorica hrvatskoga jezika u srednjoj školi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *