Predstavljene prve dubrovačke violine graditelja Željka Ćatića

465

U Kneževu dvoru, u nedjelju, 9. lipnja 2024. premijerno su predstavljene dvije violine dubrovačkog graditelja Željka Ćatića, stolara i restauratora tehničara za drvo u Dubrovačkim muzejima. Prigodan govor održala je doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Umjetnička akademija u Splitu) koja se osvrnula na povijesni razvoj violina, najznačajnije talijanske i hrvatske graditelje gudaćih glazbala te postojanje povijesnih glazbenih instrumenata na dubrovačkom tlu. Nadahnuto je govorila o Ćatiću kao posebno zanimljivoj pojavi među malobrojnim hrvatskim graditeljima gudačkih instrumenata istaknuvši kako su Ćatićevo intuitivno umjetničko osjećanje, upornost, predanost, unutarnji stvaralački poriv, znanja i vještine iz stolarskog zanata te svakodnevna izloženost klasičnoj glazbi unutar njegove deveteročlane obitelji, bili jedan od važnijih preduvjeta za nastanak jedinstvenih glazbala koja nose pravi obiteljski, “ćatićevski” potpis, budući da je drvo koje je koristio u gradnji glazbala upijalo karakterne osobine svakog člana obitelji u njegovom domu u Dubrovniku. Naposljetku je uputila čestitku graditelju i gradu Dubrovniku te zaželjela skoro otvaranje Ćatićeve glazbalarske radionice u njegovu rodnom gradu.

Graditelj Željko Ćatić se u dirljivom obraćanju publici prisjetio svoje rane dobi i života na Lokrumu gdje je bio okružen drvom. Upravo iz tih dana pamti prve porive za ručnom obradom drva. Inspiracija za gradnju violina se javila kada je njegova najstarija kćer počela svirati violinu. Nakon istraživanja literature i procesa rada, majstor je izradio vlastiti kalup za gradnju violine nazvana Forma 1., a proces gradnje trajao je osam mjeseci. U svibnju 2023. godine završava violinu nazvanu „Marta“, a već sljedeće 2024. godine violinu „Paula“. Publici je približio karakteristike drva potrebnog za izradu violine te, po završetku službenog dijela večeri, zainteresiranima pokazao alat koji koristi u gradnji instrumenta. Zahvalio je svojoj obitelji kao vječnoj inspiraciji u svemu što radi te volonterima, mnogobrojnoj publici i svim sponzorima koji su doprinijeli da ova večer u Kneževu dvoru bude večer za pamćenje. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su: Eva Šulić Brajčić, Paula Ćatić, Dora Kamber i Marta Ćatić (violine), Vanda Đanić i Đive Ćatić (violončela) te Alberto Frka (klavir). Publika je ispratila ovacijama glazbenike i dugotrajnim pljeskom nagradila svestranoga Željka Ćatića.

Za organizaciju ove večeri hvala: Gradu Dubrovniku, Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Nori Mojaš i Madi Miličević iz Linear studia, Ani Njirić Aleksić, servisu Lukše Malohodžića, Sagitarius obrtu, Lavandi flower shopu, Spagetteriji Toni, Digital print pogonu, VSP Videu Dubrovnik, Igoru Brautoviću, Božu Radiću, Andriji Pobranu, Željku Lali te cijelom organizacijskom timu, izvođačima i Jelici Valjalo Kaporelo.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *