Preko 3000 oboljelih od gripe: ‘Još nije kasno za cijepljenje’

238

U Hrvatskoj je od početka sezone gripe registriran 3.141 oboljeli. Za cijepljenje još nije kasno, kaže nam dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali Zavod cjepiva više nema. Stoga će oni koji se požele cijepiti ovih dana cjepivo morati sami kupiti u ljekarni. Cijena mu je oko stotinu kuna.

Cjepivo, naime, počinje djelovati nakon dva do tri tjedna, a gripe će još sigurno biti i tijekom veljače. 

Teško je točno reći kada očekujemo vrhunac epidemije, ali to će otprilike biti krajem siječnja ili početkom veljače. Nakon toga će i broj oboljelih početi padati. Za sada nemamo niti jedan službeno prijavljen slučaj smrti od gripe – kaže dr. Bernard Kaić.

Kada se cijela sezona gripe uzme u obzir, najviše oboljelih je bilo u Dubrovačko neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Najviše prijavljenih slučajeva, njih 2.016, bilo je u prvom tjednu 2019. godine, a tada je po broju oboljelih prednjačila Brodsko posavska županija.

Gripa prednjači među djecom predškolske dobi, a i dr. Kaić ističe da su u sezoni gripe djeca najveći rezervoar virusa. Najmanje zaraženih je među starijima od 65 godina, a to je ponajviše zbog toga što je tom dijelu populacije omogućeno besplatno cijepljenje, baš kao i kroničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima. 

Postoje i oni koji se ne smiju cijepiti, a to su svi koji su alergični na jaja i pileće proteine, oni koji su već prije imali neku reakciju preosjetljivosti na cjepivo, oni koji su preosjetljivi na druge sastojke cjepiva te djeca mlađa od šest mjeseci. Laboratorijskim nalazima oboljelih je utvrđeno da je ove godine dominantan virus tipa A, odnosno, A/H1N1.

Mnoge bolnice u Hrvatskoj već su uvele određene restrikcije posjeta zbog gripe, a dr. Kaić kaže kako odluku o tomu donosi svaka bolnica po vlastitom nahođenju. I uz restrikcije, kaže dr. Kaić, nije moguće posve spriječiti unos virusa u bolnicu. 

Dobrim modelom smatra britanski gdje se zabranjuje ulazak u bolnice samo onima koji imaju simptome bolesti te djeci koja su, kako smo već spomenuli, najveći rezervoari virusa.

Izvor: 24sata.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *