PREVRTLJIVO PROLJEĆE: Za vikend sunčano i toplo, a od ponedjeljka…

355

No, i dalje podjednako sunčana kao dosadašnje u ovome mjesecu, te ponegdje od njih malo svježija, ponegdje toplija – ali posvuda iznadprosječno topla. Naravno, i dalje po nekim nizinama uz mjestimičan mraz, javlja HRT.

Relativno toplo bit će i početkom novoga tjedna, tijekom kojeg će biti sve oblačnije, uz porast jutarnje temperature i pad poslijepodnevne, te uz jačanje južnog i jugozapadnog vjetra, na Jadranu juga. Kiša će biti sve vjerojatnija, u utorak uglavnom u gorju, kasnije gotovo posvuda.

Stoga će se prekinuti dosadašnje, u većini Hrvatske relativno suho razdoblje. Štoviše, ostvare li se trenutačne prognoze, za što postoji relativno velika vjerojatnost, u mnogim će krajevima biti i obilnije kiše, osobito na Jadranu i područjima uz njega, a moguća su i lokalna nevremena. Nadajmo se samo bez novih ekstrema, kojih je posljednjih mjeseci i godina ionako napretek.

Osim podsjetnika na naše prošlogodišnje, zanimljivo je pogledati i mnoge, još izraženije u svijetu, koji su opisani u najnovijem izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini.

Subota – većinom sunčano i još toplije

Krunoslav Mikec: “U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro je mjestimice uz rijeke moguća i magla. Vjetar uglavnom slab, a temperatura će od jutarnjih 0 do 3 °C danju porasti do vrijednosti između 17 i 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo tijekom dana koji će obilovati suncem, povremeno uz malu naoblaku, a u jutarnjim satima mjestimice može biti i magle.

Magla je ujutro moguća i u nekim kotlinama gorske Hrvatske, gdje će ujutro biti moguć i slab mraz. Danju pretežno sunčano. Vjetar na sjevernom Jadranu slab i umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome moru i uz zapadnu obalu Istre sjeverozapadni. Samo ujutro još mjestimice bura koja podno Velebita može na udare biti jaka.

Na srednjem Jadranu također na otvorenome sjeverozapadni vjetar, uz more i umjereno valovito. Uz obalu pak zapadnjak i jugozapadnjak, uz malo valovito more. Ujutro pak još mjestimice slaba do umjerena bura. Uz sunčano će vrijeme najviša dnevna temperatura biti od 16 do 19 °C, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i malo viša.

Podjednako sunčano, čak i vedro te toplo i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će ujutro još puhati slaba i umjerena bura, zatim zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome moru i sjeverozapadni.”

U nedjelju pretežno vedro i još toplije, a od ponedjeljka…

“U nedjelju će na kopnu biti vedro, samo mjestimice uz poneki oblak, i još toplije nego u subotu. Početkom novoga tjedna još relativno toplo, ali sve oblačnije, osobito u zapadnim krajevima. Pritom u ponedjeljak još posvuda suho, a u utorak malo kiše može pasti uglavnom u gorju. Od srijede je sve vjerojatnije promjenljivije vrijeme, uz povremenu kišu te nižu temperaturu.

I na moru do ponedjeljka sunčano, u nedjelju i vedro. Potom postupno više oblaka, u utorak poglavito na sjevernom Jadranu, a od srijede i drugdje. Pritom sredinom tjedna treba računati i na kišu. Zadržat će se relativno toplo, uz jugozapadni i zapadni vjetar te ujutro i navečer buru, a od utorka će okrenuti na jugo koje će jačati.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

DNEVNO.HR

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *