PRIOPĆENJE UDRUGE VETERANA 4.GARDIJSKE Ne dirajte nam Penavu i ne izvršavajte naloge Milorada Pupovca

258

Priopćenje Udruge veterana 4. gardijske brigade prenosimo u cijelosti:

Da, nacionalna politika se vodi iz Zagreba. No nacionalne boli, rane, nacionalni ponos, nacionalna radost i tuga ne postoji, ako bol Vukovara ne osjeća Hrvat u Dubrovniku, ako bol Travnika ne osjeća Hrvat u Rovinju, ako radost Varaždina ne dijeli Hrvat i hrvatski državljanin u Vukovaru ili Škabrnji. Ova misao, ova ideja je od nas hrvatskih ratnih veterana stvorila nepobjedivu silu devedesetih, na ovoj misli i ideji jedino je moguća pobjednička Hrvatska. Naš ratni zapovjednik gen. Krstičević je iznikao iz tih časnih vremena i sada kad vraća poniženoj Hrvatskoj Vojsci ponos biva napadnut sa svih neprijateljskih bunkera.

Danas i zauvijek, ne dirajte u naše svetinje.

Zato je Penavin ponovljenih vrisak, naš vrisak; zato je udar na hrvatske simbole, udar na nas, na naš ponos i naše stečevine.

A ponavljanje vriska više neće ići.

Jer kompromisa sa zlom ne smije i neće biti, koliko god netko mislio da je to politika.

Politika nije naš poziv, ali politiku smo mi omogućili. I hrvatska politika ne može biti saveznik zlu.

To mora znati svatko tko čuje, tko vidi i tko misli.

I tko živi u Hrvatskoj.

Ne može se nikada nitko, tko god to bio, bio slučajni politički prolaznik, bila to još slučajnija ministrica, bio to bilo kakav ovozemaljski autoritet, postavljati iznad krika hrvatskog Vukovara i ignorirati nepoštivanje temelja hrvatske slobode i državnosti.

Ne može.

Jer sve iz Vukovara je hrvatsko.

Vukovar je naš simbol, naš zavjet.

Ne može Srbin u Vukovaru polaziti od toga da je hrvatski čovjek zaboravio zla koje su on ili njegovi preci učinili tolikim hrvatskim ljudima, ne može agresor na hrvatski narod i naše živote, na našu slobodu, očekivati i zahtijevati pravo na umnu, duševnu i mentalnu agresiju, nakon sloma vojne agresije i divljaštva. Jednom smo iskazali milost, nećemo drugi put, jer milost zahtjeva pokajanje, da bi oprost bio moguć.

Ne dirajte nam Penavu.

Ne prijetite mu.

Ne izvršavajte naloge Milorada Pupovca.

Ne budite gluhi na zov hrvatskog naroda.

Jer, koliko god bili tihi, strpljivi, koliko god zbog tišine djelovali nemoćno, koliko god imali vjere u svoju državu, svemu će jednom doći kraj, pa i našemu strpljenju. Osluškujte hrvatsku tišinu. Pametnome puno govori i poručuje. Ta tišina nije slabost. Kao i tihi grobovi tolikih junaka.

Ne igrajte se našim ponosom.

Izgradite Hrvatsku u kojoj zlo i zločin neće stajati kao okov nad hrvatskim narodom, Hrvatsku u kojoj će svaki pošten čovjek imati svoj dom i svoju slobodu, svoju radost, ali i svoje obveze. Izgradite Hrvatsku u kojoj će svaki pošten čovjek odavati počast nacionalnim svetinjama. Bez poštovanja svetosti, nema dobrote. Ne igrajte se s Hrvatskom koju smo u krvi stvorili, jer šutljiva Hrvatska je moć. Nije moć slučajni politički prolaznik, koji ne prepoznaje poruke hrvatske šutnje i strpljenja.

Oslušnite grobove kad ste u Vukovaru.

Oslušnite grobove diljem Hrvatske i hrvatskih povijesnih prostora.

Nama silovito govore i zovu nas.

Čut ćete ovakvu poruku. Mi ju prenosimo.

U Hrvatskoj ne može biti dvije istine, ne mogu se učiti dvije povijesti, ne mogu biti dva politička naroda, ne može Hrvatska biti domovina političkom srpstvu, niti Hrvatska može biti maćeha svome narodu. Zato poslušajte Penavu i ne dopustite da ponovi svoje vapaje, jer su to naši vapaji, naše upozorenje i naši zahtjevi. Branili smo ih jednom, branit ćemo ih uvijek.

Svim što jesmo i imamo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *