Program ovogodišnjeg UNSEENA šestu godinu po redu donosi novi putujući format

244

Program UNSEENA ove godine započinje 26. kolovoza u 21:00 u kinu Slavica, u Dubrovniku u suradnji s Kinematografima Dubrovnik. Tim povodom će se predstaviti dio programa osmišljenog u suradnji s kustosima André Di Franco iz Brazila i Anaís Córdova-Páez iz Ekvadora, te platformom Guerrilla Food Sound System iz Baskije.

Program donosi 12 kratkih filmova iz Kolumbije, Meksika, Ekvadora, Brazila, Nigerije, Portugala i Čilea.

Dosadašnja izdanja UNSEENA nastojala su graditi svoju specifičnu suradničku geografiju povezujući ove dijelove Europe s ostatkom Mediterana, ali i svijeta. Ovogodišnji program tematski je fokusiran na reproduktivna prava i radikalna tijela istovremeno gradeći suradnju između Latinske Amerike i Jugoistočne Europe tražeći zajedničke filmske, ali socijalne, kulturne i političke dodirne točke. Ovom suradnjom nastojimo iscrtati nove i obnoviti postojeće kulturne veze između ova dva dijela svijeta.

Predstavit ćemo program kratkih filmova iz različitih zemlja u trajanju od sat vremena, te otvoriti javni razgovor s kustosima ovogodišnjeg UNSEENA. Razgovarat ćemo o samim filmovima, njihovim tematskim preokupacijama, načinima distribucije slike, modelima cirkulacije filmskih praksi i poetika (zašto tako slabo poznajemo kinematografiju Latinske Amerike?), načinima proizvodnje i prezentacije filmova, ali i o malim kinima, DIY kinima u kvartovima i budućnosti kina kao medija i prostora. Otvorit ćemo i pitanje buduće filmske suradnje zemalja Jugoistočne Europe i Latinske Amerike.

Nakon Dubrovnika zaustavit ćemo se na nekoliko lokacija: Splitu gdje smo program pripremili u suradnji s Redakcijom, u Mostaru s OKC-om Abrašević, u Zagrebu sa savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela SPID, i kustosicom Dinom Pokrajac, a sezonu ćemo završiti u Vodnjanu u suradnji s Kinom Katarina

Na našem putovanju kolektiv Guerrilla Food Sound System pratit će nas kino kamionom (vidi sliku), koji će se zaustavljati u javnim prostorima gradova.

*Program je ove godine podržalo Ministarstvo kulture, a realiziran je kroz besplatan rad entuzijasta i kulturnih radnica i radnika, te doprinos lokalnih javnih i privatnih organizacija u kulturi.

Biografije kustosa

Anaís Córdova-Páez (Ekvador, 1989.) je video umjetnica i kustosica. Režirala je kratki film LÚBRICAS (2016.). te je jedna je od kustosica EQUIS feminističkog festivala u Ekvadoru. Radi na alternativnom načinu distribucije eksperimentalnog kina i dugoročnijem životu dokumentaraca.  

André Di Franco (Brazil, 1994.) je mladi brazilski redatelj, kustos i edukator. Bavi se dokumentarizmom, imagnarijima budućnosti, filmskom edukacijom i kulturalnim politikama.  

VANJSKI SURADNICI

TEHNIČKA PODRŠKA

Guerrilla Food Sound System (Baskija)

je umjetnička platforma za umjetničku proizvodnju i distribuciju. Njihove aktivnosti su

fokusirane na upotrebu umjetnosti kao alata socijalne promjene kroz programe i umjetničke intervencije u javnim prostorima usmjerenima prema „atipičnoj“ publici. Njihov cilj je isprovocirati neobične kontekste i situacije kako bi potaknuli kreativne procese te inspirirali ljude da otkriju alternativne stvarnosti. Kako bi to postigli sami su izgradili alate s kojima putuju – ove godine će u okviru Unseena pokazati putujuće kino koje su izgradili u kamionu.

Filmski program, 

26.8. 21:00H, KINO SLAVICA

– CINEMA’A (O DE CÓMO CURAR EL MAL DE ARCHIVO)

Cinema’a (or how to cure archive illness), Elena Pardo and Tzutzumatzin Soto, México, 2016., 13′

– Obatalá, Sebastian Wiedemann, Nigeria, Brazil and Colombia, 2019., 7′

– Ici, là-bas et Lisboa / Here, There, and Lisboa, João Vieira Torres, Francia/Portugal, 2012., 19′

– Coyolxauhqui, Colectivo Los Ingrávidos, México, 2016., 10′.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *