Program ovogodišnjeg UNSEENA u organizaciji Centra za dramsku umjetnost donosi novi putujući format

126

Program UNSEENA ove godine se otvara 26. kolovoza u 21:00 u kinu Slavica, u Dubrovniku u suradnji s Kinematografima Dubrovnik. Tim povodom će se predstaviti dio programa osmišljenog u suradnji s kustosima André Di Franco iz Brazila i Anaís Córdova-Páez iz Ekvadora, te platformom Guerrilla Food Sound System iz Baskije.
Dosadašnja izdanja UNSEENA nastojala su graditi svoju specifičnu suradničku geografiju povezujući ove dijelove Europe s ostatkom Mediterana, ali i svijeta. Ovogodišnji program tematski je fokusiran na reproduktivna prava i radikalna tijela istovremeno gradeći suradnju između Latinske Amerike i Jugoistočne Europe tražeći zajedničke filmske, ali socijalne, kulturne i političke dodirne točke. Ovom suradnjom nastojimo iscrtati nove i obnoviti postojeće kulturne veze između ova dva dijela svijeta.
Predstavit ćemo program kratkih filmova iz različitih zemlja u trajanju od sat vremena, te otvoriti javni razgovor s kustosima ovogodišnjeg UNSEENA. Razgovarat ćemo o samim filmovima, njihovim tematskim preokupacijama, načinima distribucije slike, modelima cirkulacije filmskih praksi i poetika (zašto tako slabo poznajemo kinematografiju Latinske Amerike?), načinima proizvodnje i prezentacije filmova, ali i o malim kinima, DIY kinima u kvartovima i budućnosti kina kao medija i prostora. Otvorit ćemo i pitanje buduće filmske suradnje zemalja Jugoistočne Europe i Latinske Amerike.
Nakon Dubrovnika zaustavit ćemo se na nekoliko lokacija: Splitu gdje smo program pripremili u suradnji s Redakcijom, u Mostaru s OKC-om Abrašević, u Zagrebu sa strukovnom udrugom pisaca i scenarista SPID, i kustosicom Dinom Pokrajac, a sezonu ćemo završiti u Vodnjanu u suradnji s Kinom Katarina.
Na našem putovanju kolektiv Guerrilla Food Sound System pratit će nas kino kamionom, koji će se zaustavljati u javnim prostorima gradova.
Pozivamo sve zainteresirane na filmski program i čašicu razgovora!
Program je ove godine podržalo Ministarstvo kulture, a realiziran je kroz besplatan rad entuzijasta i kulturnih radnica i radnika, te doprinos lokalnih javnih i privatnih organizacija u kulturi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *