Projekt „NABAVA SPECIJALIZIRANE DIZALICE KOMUNALNOG DRUŠTVA STON“ – čuvajmo naše more i priobalje

360

U Stonu je održana promocija projekta „NABAVA SPECIJALIZIRANE DIZALICE KOMUNALNOG DRUŠTVA STON“, za podizanje i pranje plovila, projekt je koji potiče partnerstvo javnog i privatnog sektora u zajedničkom cilju poboljšanja života u lokalnim zajednicama. Lokalno stanovništvo će imati dugoročne benefite jer svrha projekta je osiguranje preduvjeta za održivi gospodarski razvoj odnosno ekonomsko jačanje poduzetnika u ribarstvu i akvakulturi čime se povećava konkurentnost i održivi razvoj cijelog ribarstvenog područja FLAG-a Južni Jadran.

»Ovo je definitivno projekt koji će u budućnosti donijeti dobrobit Općini Ston kao i svim korisnicima. To je još jedan dokaz uspješnog povlačenja EU sredstava, te želimo na ovakav način napredovati i dalje.« – izjavio je Vedran Antunica, načelnik Općine Ston.

Svrha projekta je osiguranje preduvjeta za održiv gospodarski razvoj odnosno ekonomsko jačanje poduzetnika u ribarstvu i akvakulturi. Očuvana priroda i okoliš na području FLAG-a su snažni potencijali za razvoj ribarstva i marikulture te za poboljšanje kvalitete življenja i njegovanje identiteta lokalnih zajednica i održiva razvoja čitavoga prostora. Ova mjera usmjerena je na poticanje suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu jačanja konkurentnosti dionika FLAGA. 

„Ovaj projekt je u FLAG-u krucijalni projekt, najveći financijski projekt te ujedno i zadnji kojim smo završili sve ono što smo planirali kroz Strateški plan prilikom izrade strategije za razdoblje 2014 – 2020.“ – konstatirao je Mato Oberan, voditelj Udruge FLAG Južni Jadran.

Specijalizirana dizalica će olakšati posao poduzećima i obrtima registriranim za ribolovnu/akvakulturnu djelatnost, samozaposlenim ribarima i uzgajivačima kao i poduzećima i obrtima izvan sektora ribarstva/akvakulture, udrugama i zadrugama jer će redovno i na pravilan način moći održavati svoja plovila.  Nabava dizalice ima direktan utjecaj i na javnopravna tijela (Komunalno društvo Ston) i lokalnu samoupravu jer ovakvim projektima se povećava povezanost između javnih tijela i ostalih dionika u ribarstvu. 

„Nabavom specijalizirane dizalice i inovativnim pristupom cilj nam je pravilnim izvlačenjem plovila smanjiti onečišćenje mora i priobalja te tako olakšati vlasnicima plovila redovno održavanje na adekvatan i što je još važnije ekološki prihvatljiv način, a što do sada nisu imali. Također uz nabavu višenamjenskog plovila, komunalne opreme i zaštitnih pregrada, ovo je ujedno najveći završeni projekt Komunalnog društva Ston u svrhu očuvanja i zaštite prirodnih resursa i morskog okoliša Malostonskog zaljeva“ – zaključila je Ana-Marija Romić, direktorica Komunalnog društva Ston i voditeljica projekta.

Javna potpora projekta  iznosi 287,015,15 EUR, od čega EU sufinanciranje 243.962,88 EUR, a RH sufinanciranje:  43.052,27,EUR.

Sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *